Vaticanul încearcă să se întoarcă în timp. La aproape 360 de ani de la punerea lui Gallileo sub acuzare pentru erezie, Biserica Catolică a admis că a greşit când l-a pedepsit pe savant pentru afirmaţia “Pământul se învârteşte în jurul soarelui”. Ieri, după 45 de ani de negare, Papalitatea recunoaşte că afirmaţia lui John Lennon conform căreia “în momentele sale de glorie maximă, formaţia The Beatles a fost chiar mai populară decât Iisus Hristos”, nu este chiar departe de adevăr.
Conducerea Sfântului Scaun recunoaşte valoare controversatei trupe, despre care a afirmat, în repetate rânduri, că, din cauza consumului de droguri şi a blasfemiei, reprezintă un exemplu de antimorală creştină. Declaraţiile Vaticanului au fost publicate în ziarul “L'Osservatore Romano”, alături de reproducerea, pe prima pagină, a imaginilor cu formaţia traversând pe zebră, aşa cum au apărut ele pe coperta albumului “Abbey Road”. “Este adevărat că obişnuiau să consume droguri; succesul fulminant pe care l-au înregistrat i-a împins către o viaţă plină de excese”, se arată în textul publicat, citat de Daily Mail. “Chiar au avut îndrăzneala de a afirma că au fost mai populari decât Iisus. Ascultându-le cântecele, toată această atitudine de dezaprobare adoptată aproape 50 de ani pare lipsită de sens şi îndepărtată. Melodiile lor frumoase, care au schimbat pentru totdeauna muzica pop ne provoacă emoţii chiar şi acum şi dăinuiesc asemenea unor bijuterii de valoare”, se mai precizează în documentul remis de Vatican. Şi artiştii au credinţă Giovanni Maria Vian, editorul-şef al “L'Osservatore Romano” este de părere că remarca lui John Lennon demonstrează că şi celebrităţile erau fascinate de Hristos, iar, în fond, afirmaţiile nu sunt chiar aşa de revoltătoare precum s-a considerat iniţial.
Semne ale tentativelor de reconciliere dintre Biserica Catolică şi lumea artistică sunt din ce în ce mai puternice. În februarie anul acesta, ziarul official al Vaticanului a inclus Revolver în Top 10 cele mai “semi-serioase” albume, alături de alte trei producţii despre care nu se poate spune că sunt “neatinse” de teme precum scandalurile sexuale, consumul de droguri sau “libertinajul rock'n'roll”. Este vorba despre “Thriller” al lui Michael Jackson, “The Dark Side of the Moon” a formaţiei Pink Floyd şi ”(What's the Story) Morning Glory”, cântată de Oasis. În timp ce Sfântul Scaun a făcut un pas important spre reconciliere, unul dintre supravieţuitorii The Beatles s-a îndreptat în direcţie opusă. La începutul acestui an, Ringo Starr a declarat că “Dumnezeu este acum în el însuşi”. Diversiune Atitudinea conciliantă a Bisericii Catolice vine în contextul în care întreaga lume şi-a îndreptat atenţia asupra sa în urma scandalurilor de abuz sexual în care a fost implicată.
Poziţia Papei Benedict al XVI-lea este de data aceasta una fermă. După o perioadă îndelungată de ignorare a subiectului, care i-a adus dezaprobarea public, Suveranul Pontif a declarat recent că va lua măsuri drastice la adresa acelor clerici acuzaţi de abuz sexual. Ieri, pe site-ul Vaticanului a apărut, în premieră, textul procedurii care va fi urmată în astfel de situaţii condamnabile. Rubrica "Abuzuri asupra minorilor, reacţia Bisericii" apare pe prima pagină a site-ului sub o fotografie a Papei Benedict al XVI-lea.