După ruptura de Moscova, biserica ucraineană a fost recunoscută de Patriarhia de la Constantinopol. Vizita are loc după întâlnirea de joi, la Vatican, între Papa Francisc și președintele rus Vladimir Putin, scrie Europa Liberă .  Liderul de la Kremlin a venit la întâlnirea cu Papa cu o întârziere de aproape o oră. 

Discuțiile au durat 55 de minute. Vaticanul a anunțat că Putin și Francisc au abordat „diverse chestiuni legate de activitatea bisericii catolice în Rusia”, chestiuni ecologice și diverse teme internaționale, între care cele privind Siria, Ucraina și Venezuela. 

După colocviul cu Suveranul Pontif, președintele rus, potrivit unui comunicat al Sălii de Presă a Sf. Scaun, a avut o întrevedere cu cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin și cu secretarul pentru Raporturile cu Statele, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, informează Radio Vatican.

”În cursul colocviilor cordiale”, se afirmă într-un comunicat, ”ambele părți și-au exprimat satisfacția pentru evoluția relațiilor bilaterale, consolidate ulterior prin semnarea, în data de astăzi (4 iulie) a unui protocol de intenții referitor la colaborarea dintre Spitalul «Bambino Gesù» și spitalele de pediatrie din Federația Rusă. Au fost abordate, de asemenea, unele chestiuni relevante pentru viața Bisericii catolice în Rusia. În continuarea convorbirilor s-au făcut referințe la chestiunea ecologică și la unele teme de actualitate internațională, cu referințe particulare la Siria, Ucraina și Venezuela”, se mai afirmă la finalul comunicatului.  

Cu întâlnirea de joi, șase sunt vizitele efectuate de Vladimir Putin în Cetatea Vaticanului. Trei dintre acestea au avut loc în timpul actualului pontificat. Prima sa vizită la Vatican a avut loc pe 5 iunie 2000, președintele Vladimir Putin fiind primit atunci ”în vizită privată” de regretatul papă Ioan Paul al II-lea. A doua a fost realizată pe 5 noiembrie 2003, tot la Ioan Paul al II-lea.

Benedict al XVI-lea l-a primit pe președintele Putin în vizită oficială pe 13 martie 2007, pe agenda colocviilor aflându-se ”unele teme bilaterale de interes comun referitoare, printre altele, la relațiile dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, o atenție specială fiind acordată problemelor legate de extremism și de intoleranță”.

La celelalte două vizite la Vatican, președintele Putin a fost primit de papa Francisc pe 25 noiembrie 2013, în centrul discuțiilor aflându-se ”situația gravă din Siria”, și pe 10 iunie 2015, când colocviul de 50 de minute a făcut spațiu conflictului din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu.

De adăugat vizita efectuată în Rusia în 2017 de cardinalul Pietro Parolin, prima a unui secretar de stat a Sf. Scaun după 18 ani. Pe agenda vizitei în Rusia a cardinalului Parolin s-a aflat, printre altele, o întâlnire, la Soci, cu președintele Putin.

 

Te-ar putea interesa și: