Editura Evenimentul si Capital

Fostul negociator șef al României cu UE, Vasile Puşcaş: „E nevoie de o refondare sănătoasă a Uniunii Europene. Liderii de acum se comportă ca în secolul XIX”

Vasile Puşcaş
Autor: | | 1 Comentarii | 2359 Vizualizari

În contextual în care Brexit-ul îi cântă prohodul, semnalând din ce în ce mai multe opțiuni de dezintegrare, în pofida semnalelor, slabe, ale unor state europene (ex. Balcanii de Vest) care își manifestă dorința de aderare la Uniunea Europeană, iar la nivel internațional se remarcă acțiuni ale unor entități cu pretenții și obiective regionale și globale, organizația regională interguvernamentală cu sediul în Bruxelles ar fi trebuit, în opinia fostului negociator şef al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Puşcaş, să-și reconfigureze structura și funcțiile, potrivit ziarulfaclia.ro

Universitarul clujean atrage atenţia, într-un interviu acordat ziarului Făclia, că la o săptămână după întrunirea din România a Consiliului European informal se observă tendința scenei politice și electorale europeane de a deveni „și mai complicate”. Analistul a mai punctate faptul că „unii candidați la posturi de top ale instituțiilor din Bruxelles sunt tot mai contestați, chiar dacă, spune Vasile Puşcaş, au sperat la o susținere vizibilă în conclavul din Sibiu’’.

Cât priveşte scrutinul electoral european care se derulează în aceste zile, profesorul Vasile Puşcaş consideră că acesta constituie o ocazie bună pentru cetățenii Uniunii Europene și pentru o nouă categorie de lideri europeni să transmită mesajul că există o voință populară covârșitoare, dar în același timp realistă, pentru refondarea sănătoasă a Uniunii Europene.

„Rep: Domnule profesor, recent, țara noastră a găzduit summitul informal al celor 27 de șefi de state și guverne din UE. Care ar fi principalul mesaj transmis de liderii UE în cadrul acestei reuniuni?

Vasile Pușcaș: Intenția declarată a liderilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, întruniți în Consiliul European informal de la Sibiu, 9 mai 2019, a fost să dea un mesaj de unitate a principalului for decizional european-Consiliul European. În contextul multiplelor diferențieri, dezarticulări și disfuncționalități manifestate aproape cotidian la nivelul Uniunii Europene, liderii europeni actuali au vrut să arate că încă susțin proiectul european. Era și normal, căci emiteau mesajul de Ziua Europei și într-un moment când era în plină desfășurare campania electorală pentru Parlamentul European.

Rep: Unul dintre obiectivele summitului a fost de a clarifica viitorul UE. În ce măsură liderii europeni au reușit acest?

Vasile Pușcaș: Se discută despre viitorul Uniunii Europene de aproape două decenii, dar o criză existențială a organizației s-a prelungit după 2004 până în pezent. Acum, când Brexit-ul semnalează opțiuni de dezintegrare, chiar dacă mai există state europene (ex.Balcanii de Vest) ce-și manifestă dorința de aderare la Uniunea Europeană, iar în plan internațional se remarcă acțiuni ale unor entități cu pretenții și obiective regionale și globale, este mai mult decât evident că organizația regională interguvernamentală cu sediul în Bruxelles ar fi trebuit să-și reconfigureze structura și funcțiile, chiar să se refondeze. Or, pentru aceasta era mare nevoie de un semnal clar și credibil de uniune în aspirații, voință, resurse și acțiune pe care, din păcate, la Sibiu, liderii europeni nu au fost în stare să-l înfățișeze. Ascunzându-se în spatele unui așa-numit pragmatism (de fapt un utilitarism mercantil-electoralist), aceștia au preferat să amâne o discuție serioasă despre viitorul Uniunii Europene, lăsând ca lucrurile să evolueze de la o zi la alta și doar să reacționeze la stimulii momentului. Spre dezamăgirea cetățenilor europeni, a partenerilor de dialog social și a mediului de afaceri din Uniunea Europeană care spun, în continuare, că apartenența la Uniunea Europeană și procesul integrării europene sunt lucruri bune și dezirabile.

Rep: Cine credeți că a câștigat mai mult în urma acestui summit, Europa sau liderii comunitari aflați în campanie electorală?

Vasile Pușcaș: La o săptămână după întrunirea din România a Consiliului European informal se observă că scena politică și electorală europeană este și mai complicată, că unii candidați la posturi de top ale instituțiilor din Bruxelles sunt tot mai contestați, chiar dacă au sperat la o susținere vizibilă în conclavul din Sibiu. Iar liderii statelor membre ale Uniunii Europene transpun acum diferențierile și chiar divergențele manifestate la Sibiu într-o agitație accentuată, în noi întâlniri bilaterale sau alte formate pentru a se poziționa în următoarele structurări de putere ale procesului decizional european de după alegerile de la sfârșitul acestei luni. Ca să fac o paralelă istorică, liderii europeni actuali se comportă precum înaintașii lor din sec.al XIX-lea în cadrul Concertului European. Ceea ce nu poate fi în favoarea Uniunii Europene, deși eu sper ca rezultatul viitorului vot european să fie un sunet ascuțit de clopoțel pentru trezirea la realitate, de alarmare a tuturor europenilor.

Rep: În cadrul reuniunii de la Sibiu a fost adoptată acea declarație cu zece promisiuni pentru cetățenii UE. Cum interpretați acest document?

Dancila i-a dat LOVITURA lui Klaus Iohannis! Presedinte a rabufnit! Sar scantei pe scena politica

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI