Vasile Dîncu și Dacian Cioloș vânează fotoliul de premier în 2017

Vasile Dîncu și Dacian Cioloș vânează fotoliul de premier în 2017

Vicepremierul Vasile Dîncu și prim-ministrul Dacian Cioloș și-au lansat platformele de candidatură pentru funcția de premier. Alegerile parlamentare din 11 decembrie vor decide cine merge la Palatul Victoria

Fost ministru în cabinetul Adrian Năstase și lider central al PSD, Vasile Dîncu a anunțat, într-un interviu în presa străină, că îl tentează să ajungă prim-ministru după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Sociologul Dîncu așteaptă acum să vină alegerile și să vadă, pe de-o parte, dacă are susținerea necesară în Parlament și, pe de altă parte, dacă președintele Klaus Iohannis este dispus să-l nominalizeze drept candidat la șefia Guvernului.

Vicepremierul s-a lansat public în cursa pentru Palatul Victoria spunând că va miza pe un plan de dezvoltare a infrastructurii, a sistemului de sănătate și a educației.

Șansa lui Dîncu este să fie susținut de o eventuală majoritate PSD-ALDE-UDMR, care să adune peste 60% din voturile din Parlament. „Ar trebui să existe o forță politică puternică în spatele unui Guvern care își ia angajamentul pentru o schimbare rapidă în România. O ofertă de reconstrucție, cu un program de dezvoltare națională în spate”, a spus Dîncu agenției americane de știri Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

PSD își va anunța propunerea de premier după alegerile parlamentare.

Tactica lui Cioloș

Rugat de președintele Klaus Iohannis și de PNL săși anunțe „simpatiile” pentru liberali, premierul Dacian Cioloș a anunțat că, în perioada următoare, va prezenta doar o platformă de „principii” „valori” și „proiecte” și va aștepta să vadă „care sunt reacțiile” PNL și USR vizavi de ideile sale.

Potrivit strategiei lui Dacian Cioloș, PNL și USR ar urma să adopte o parte din ideile sale și să le includă în programul de guvernare cu care vor defila în campania electorală. Dacă majoritatea cetățenilor vor vota PNL și USR, acest lucru va da legitimitate ideilor lui Dacian Cioloș și acesta va accepta să continue la Palatul Victoria.

Axa Alinei Gorghiu

Liberalii îl susțin pe Cioloș și așteaptă să vadă platforma acestuia. „E nevoie de un parteneriat solid pentru ca, după 11 decembrie, România să meargă doar înainte, iar eu cred în axa reformatoare Klaus Iohannis-Dacian Cioloș-PNL”, a scris Gorghiu, pe Facebook, despre Cioloș. USR vrea să „descopere” platforma premierului și se declară gata să-l susțină pentru un nou mandat. Cioloș mizează pe o majoritate PNL-USR-UDMR în Parlament.

PSD nu vrea teatru

Președintele PSD, Liviu Dragnea, critică „reflecțiile” lui Cioloș. „Eu nu vin în fața românilor de la balcon, când vine Romeo jos, să-i spun: «Astea sunt reflecțiile mele, dacă voi le susțineți, vă susțin și eu’.» Asta trebuie să facem? Teatru? Cu teatrul ăsta în 26 de ani de zile noi nu avem o autostradă care să traverseze România. Acolo suntem. Hai să vedem ce e în viața reală! Fermierul pune pe masă reflecțiile lui Cioloș?”, a afirmat Dragnea.