Guvernarea se face de foarte multe ori, în România, "cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni", a declarat astăzi vicepremierul Vasile Dîncu.
"De foarte multe ori, la noi, guvernarea (...) se face cu gândul la alegeri şi se face cu gândul la alegeri din primul an al celor patru ani de guvernare, nu în ultimul an. Facem guvernări pompieristice, se guvernează în funcţie de criză şi mai este un lucru care (...) este disfuncţional - guvernarea prin bugete, guvernarea prin ideea de finanţare (...). Una este să faci o guvernare şi să ai un sistem transparent - aşa cum am realizat noi (...) -, dar este foarte important să ne întrebăm mai degrabă ce nevoi au comunităţile şi să descoperim adevăratele nevoi ale comunităţilor şi în funcţie de asta să facem bugetarea", a declarat Dîncu, itat de Agerpres, la lansarea analizei OECD cu privire la cinci domenii cheie ale guvernanţei publice şi reformei administrative în România, care are loc la Palatul Victoria.
Potrivit lui Dîncu, printre "sursele de blocaj" din România se numără în primul rând "comportamentul politic propriu-zis, o inapetenţă pentru acţiunea strategică".
"Se cere mereu în România să avem lideri providenţiali (...). Este foarte simplu pentru întreaga societate politică, pentru întreaga administraţie să mute responsabilitatea pe ideea venirii unui singur om, dar un singur om, (...) chiar şi o singură echipă, nu poate (...) să schimbe România", a subliniat Vasile Dîncu.
El a spus că există "o inadecvare culturală" în România faţă de un model de guvernanţă deschisă.