Vasile Blaga: „Aş fi fost cel mai bun primar al Bucureştiului”

AVERTISMENT. Secretarul general al PDL crede că, dacă edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, ar candida la preşedinţia României, şi-ar forţa norocul. "Relaţiile în interiorul guvernului sunt foarte bune. S-au sudat la fel de repede ca în guvernul Tăriceanu 1. Sigur că mai sunt probleme dificile, dar se discută în conducerea coaliţiei", consideră Vasile Blaga.

Mircea Marian: Cum vi se pare că merge guvernarea? Vasile Blaga: Relaţiile în interiorul guvernului sunt foarte bune. S-au sudat la fel de repede ca în guvernul Tăriceanu 1. Sigur că mai sunt probleme dificile, dar se discută în conducerea coaliţiei. M.M.: Ţine patru ani? Sper să ţină. De aceea şi cererea pe care le-am adresat-o colegilor mei de la Braşov, în timpul vacanţei parlamentare. I-am rugat să nu le răspundă colegilor din PSD a - tunci când îi critică. Avem experienţa guvernării cu PNL: la un moment dat nu mai ştii cine a început şi lucrurile degenerează.

Ioana Lupea: Sunt oameni din PSD care sabotează coaliţia? Lucrurile sunt vizibile. Sunt, dar tot mai rar. Citiţi un anumit cotidian, unde lideri marcanţi ai PSD au un editorial săptămânal. M.M.: La cine vă referiţi? La domnul Năstase, nu este foarte fericit cu actuala coaliţie. Dar m-a surprins plăcut la buget. A a vut o poziţie corectă, după întâlnirea cu unii preşedinţi de consilii judeţene, unde parlamentarilor PSD li s-a cerut să nu voteze bugetul. Liviu Dragnea, după întâmplarea nefericită de la Ministerul de Interne, a încercat să-i convingă pe oameni că motivul real al plecării a fost lipsa de resurse pentru administraţie, ceea ce nu-i adevărat.

M.M.: Care a fost motivul demisiei lui Dragnea? Discuţiile din interiorul PSD legate de funcţii, de posturile de secretar de stat, de UM 0962. A spus-o domnul Geoană: vrem şi noi un minister care să aibă serviciu de informaţii. Cred că au o altă viziune asupra atribuţiilor lui UM 0962. Sper că s-au convins între timp cu ce se ocupă. I.L.: Miron Mitrea spunea că unii din PSD vor acest serviciu fiindcă re glează lucrurile politice cu şmecherii, cu dosare. Nu poate face asta. UM 0962 este afectată de modul în care s-au desfăşurat lucrurile în minister. Pe pereţi era scris înainte de alegeri: „Atâtea zile AMR”.

I.L.: Până la urmă, UM 0962 poate fi folosită politic? Orice instituţie poate fi folosită astfel de oameni nechibzuiţi. Pot să vă spun ce a fost înaintea mea: nici Săniuţă şi nici Rus nu au politizat instituţia. Mi-aş fi dat seama. Ce a fost pe urmă, nu mai pot să spun. Cunosc majoritatea oamenilor, foarte mulţi au lucrat afară.

I.L.: Revenind la guvernul Boc. Pare că a început prost. Reducerea posturilor din administraţie, de exemplu, se lasă aşteptată. Nu aveţi dreptate. Ministerul Dezvoltării Regionale reduce cheltuielile cu 14% fără a afecta structura unităţilor de management, aşa cum m-am obligat cu Uniunea Europeană. M.M.: Daţi oameni afară? Dau afară şi oameni, dar nu 14%. Tot timpul s-au bugetat mai multe funcţii, deşi ştiau că se descurcă cu mai puţini oameni, pentru a-şi da singuri premii. Nu am nimic împotrivă ca oamenii să fie bine plătiţi, cu condiţia să-şi facă treaba. Au luat toţi 75% pentru absorbţia fondurilor europene, dar au absorbit exact zero în 2008. Ei spun „am absorbit 14 milioane”, adică nimic.

I.L.: Dar efectele perverse ale ordonanţei privind cumulul de pensii cu salariile? Lucrurile nu sunt în ordine în multe ministere. Voi da nume. Pamdelea Pelmuş, fost şef al cadrelor din Ministerul de Interne. Nu discut că înainte de ’89 era şeful cadrelor la UTC, aşa a fost viaţa. A obosit, a luat un miliard şi jumătate plăţi comensatorii şi a plecat acasă. De fapt, a plecat consilier la PSD. După care se întoarce secretar general la Interne. Ai o pensie - foarte frumoasă! -, ai luat un miliard şi jumătate şi mai iei şi salariu. Cât am fost ministru nu a existat nici un caz de acest fel. Acum, sunt vreo 280 şi ceva de angajaţi în MAI în această situaţie.

COMPETENŢĂ. Vasile Blaga a susţinut, în redacţia EVZ, că va încerca să demonstreze că nu se pricepe doar să facă ordine, ci şi să gestioneze fondurile europene

I.L.: La Corpul de control a fost introdus principiul loialităţii. Vi se pare corect? Mie mi se pare cinstit să-i fii loial primului-ministru. Când te uiţi pe la ce rafinării au lucrat jumătate dintre foştii angajaţi ai chiar întrebări vizavi de loialitate faţă de lege.

I.L.: Dar vin alţii angajaţi pe principiul loialităţii. De exemplu, Costel Iancu. A fost o greşeală. Şi premierul va fi foarte atent ca să nu mai apară astfel de probleme. Principiul a fost stabilit în partid: cei care au competenţe într-un domeniu şi au candidat cu rezultate bune vor avea prioritate la funcţii. Cazul dânsului a fost absolut nefericit, le-am spus colegilor că a fost o greşeală. M.M.: Cum va arăta coaliţia după ce Băsescu o să-l bată pe Geoană? Cum arată şi acum după ce i-am spulberat la ultimele alegeri locale. PSD nu a luat voturi câte am luat noi pe o stradă din Cluj. Am câştigat Clujul, Orăştie, am câştigat un fief PSD din Timiş, Făget, şi cinci comune din şapte. M.M.: Domnul Năstase va spune: vedeţi unde ne duce coaliţia cu PDL? Pierdem voturi, ne dizolvăm. M-aţi întrebat ce o să se întâmple dacă pierde Geoană.

I.L.: Când se deblochează dosarul lui Năstase din parlament? Dacă respectăm decizia luată, săptămâna aceasta.

M.M.: Ce se întâmplă cu cel mai im portant program al dumneavoastră, izolarea termică a blocurilor? Este un proiect vechi, nu s-a făcut nimic pentru el, dar nu este cel mai important. Cel mai important este, cred, programul operaţional regional, cu cinci axe. Axa unu: dezvoltarea durabilă a oraşelor cu o medie de 200 de milioane de euro pentru fiecare din capitalele istorice. A doua: dezvoltarea infrastructurii de transport de interes local. A treia: reabilitarea sistemelor sociale, spitale, aşezăminte sociale şi inspectorate de urgenţă. Pentru inspectoratele de urgenţă sunt 200 de milioane de euro, cel puţin 200 de maşini de intervenţie cu scări de 40 de metri. Creşte şansa de a-i salva pe oamenii prinşi de un incendiu la ultimul etaj al unui bloc. Aici intră şi reabilitatea şcolilor. Dar de ce să te chinuieşti să faci un proiect pentru fonduri europene când îţi dă guvernul miliarde? Axa patru, dezvoltarea mediului de afaceri, microîntreprinderi, parcuri industriale, şi cinci, turismul. Foarte solicitat de primării este fondul pentru reabilitarea centrelor istorice. Bucureştiul nu cere un ban, este cel mai rămas în urmă. Noi putem contracta până la 31.12.2012, iar ultima plată se poate face în 31 decembrie 2015.

M.M.: Câte blocuri au fost până acum izolate termic? Cu totul, 89 de blocuri cu 1.800 de apartamente. Începem acum sistemul integrat apă-canal, 520 de milioane de euro, împrumut de la BDCE, nerambursabil pentru administraţiile locale. Îi rog să facă proiecte. Programul de anvelopare termică a blocurilor depinde foarte mult de relaţia dintre primar şi asociaţiile de proprietari. M.M.: Şi dv. câte vreţi să izolaţi? 60.000 de apartamente.

M.M.: Primarii vor face licitaţii corecte? Sunt absolut convins. Modificăm legea, ca să-i şi ajutăm. M.M.: Le puneţi şi termopane? Obligatoriu, izolaţie, geamuri, uşi termopan. Exteriorul acoperit complet, dar şi izolaţie peste subsol şi, dacă vor asociaţiile de proprietari, facultativ, plătim şi aici 50% pentru coloanele de distribuţie interioară. MITOLOGII POLITICE „Niciodată Băsescu nu s-a opus numirii mele”

M.M.: S-a opus Băsescu să fiţi ministru? Niciodată nu s-a opus. Vă spun ce a spus şi avea dreptate: „Aveţi grijă că vă aduceţi înapoi oameni care au distrus organizaţie după organizaţie”. ULTIMATUM PENTRU PRIMARUL GENERAL

„Dacă lucrurile nu se deblochează în Capitală, nu vom rămâne pasivi”

M.M.: Cum vi se pare că merge administraţia lui Sorin Oprescu? După părerea mea, lucrurile în Bucureşti sunt complet blocate. Eu sper să se deblocheze măcar marile lucrări de investiţii. Observaţi că noi avem majoritatea în consiliu şi nu l-am în curcat cu nimic.

M.M.: Mi s-a părut că PDL a avut o atitudine de noncombat faţă de Oprescu. Ştim ce înseamnă un consiliu general ostil şi, pentru interesele oamenilor, nu am vrut să ne comportăm ca atare. Nu am fost de acord cu programul electoral al domnului Oprescu, atât cât a fost el. Dar bucureştenii au decis în favoarea căprioarelor pe Dâmboviţa şi a centurilor zburătoare. Dorinţa electoratului este lege şi orice am fi spus noi în primele şapte, opt luni ar fi fost considerat o încercare de a-i frâna proiectele. Îi oferim tot sprijinul, dar dacă lucrurile nu se de blochează, nu vom rămâne pasivi. M.M.: Cât mai aşteptaţi? O lună, două. Trebuie ca lucrurile să înceapă să se mişte în Bucureşti.

I.L.: Cum vă explicaţi acest paradox: oraşul arată aşa cum arată, dar percepţia asupra lui Sorin Oprescu e în continuare bună. Nu sunt sociolog. I.L.: I se poate aplica zicala: cine nu munceşte nu greşeşte? Până la urmă tot plăteşti...

I.L.: Regretaţi aventura candidaturii la Bucureşti? Deloc. Îmi pare rău că nu am câştigat. Nu vreau să fiu acuzat de lipsă de modestie, dar dacă programul meu ar fi fost aplicat probabil că aş fi demonstrat că aş fi fost cel mai bun primar al Bu cureştiului. M.M.: Aţi mai încerca în 2012? Este prematur, dar mi s-ar potrivi. O să fiţi surprinşi, dar nu sunt supărat că sunt ministrul dezvoltării. Încerc să demonstrez multora că mă pricep şi la alte lucruri decât să fac ordine. Te simţi bine când vezi că încep sau se finalizează proiectele.

M.M.: Este PDL mai tandru cu Oprescu pentru a-l convinge să nu candideze la preşedinţie? O absurditate.

M.M.: Dar ar avea şanse împotriva lui Traian Băsescu? Cred că, în acest moment, Traian Băsescu nu are contracandidat puternic. Şi cred că ar fi o forţare a norocului din partea domnului Oprescu. M.M.: Dar domnul Geoană? Hm!

CE SPUNE DESPRE…

CLANURILE DE LA CRAIOVA „Primisem informaţii că Bică n-ar fi cea mai potrivită persoană pentru şefia IPJ Dolj”

I.L.: Există la Craiova o reţea infractori-poliţişti-procurori-judecători- medici legişti? M-a surprins poziţia unui domn, care mi-a fost şi mie recomandat pentru şefia IPJ Dolj, Gheorghe Bică. Fiind o sută de candidaţi la concurs, am cerut structurilor din subordine, în special UM 0962, informaţii. Între timp, existând protocolul de colaborare cu SRI, primisem vreo opt informaţii că omul n-ar fi cea mai potrivită persoană. Ca să-l văd până la urmă şef de inspectorat. La înmormântarea lui Caiac, el declară, în tricou, cu lanţ de un deget la gât, că locul interlopului este în mormânt sau în puşcărie, uitând că principala sarcină a poliţiei este prevenirea.