Variante ideale pentru iluminarea curţii interioare

Peisajele din grădină şi locuinţa însăşi sunt mult mai bine puse în evidenţă de corpurile de iluminat.

Oferta de pe piaţă este extrem de variată: găsiţi de la sisteme care funcţionează pe bază de baterii solare până la numere de casă luminate, pitici de grădină, corpuri de iluminat pentru trepte ori suspendate, care vă ajută să vă des curcaţi mult mai bine atunci când ajungeţi noaptea acasă. Numere de casă vizibile pe timp de noapte

Atunci când vă gândiţi la de coraţiile de exterior trebuie să aveţi grijă ca acestea să se asorteze şi cu celelalte elemente care se află în grădina dum neavoastră. De exemplu, este lipsit de gust dacă într-o grădină rustică veţi amplasa sisteme de iluminat din plastic.

O variantă de bun-gust pot fi aşa-numitele corpuri de iluminat arhitecturale. „Nu se văd, sunt încastrate în pământ. Se observă doar lumina pe care o emană. Cu ajutorul acestor produse, care se numesc şi proiectoare, puteţi pune în evidenţă orice alt obiect din grădină. Le puteţi aşeza sub un copac sau lângă o fântână arteziană”, recomandă Doru Calangea, directorul companiei Demco Impex, firmă specializată în importarea şi distribuirea corpurilor de iluminat şi instalaţiilor electrice.

Tot pentru exterior puteţi alege spoturile de iluminat. Le puteţi aşeza astfel încât să lumineze o intrare sau un perete.

O alegere potrivită sunt şi piticii, nişte stâlpişori mici şi cilindrici. Aceştia pot da lumină de jur-împrejur, dintr-o parte în alta, pe o latură sau pe mai multe. Îi puteţi pune inclusiv în vârful gardului. „Mai sunt şi pitici gen ciupercă, ce pot fi amplasaţi în jardiniere şi dau lumină la un metru-doi în jurul lor”, mai spune Doru Calangea.

Sisteme de iluminat care se pot dovedi extrem de utile sunt cele care se pot încastra în trepte şi care vă scapă de neplăcerile pe care le aveţi atunci când ajungeţi acasă noaptea.

Efecte deosebite oferă şi corpurile subacvatice de exterior. Acestea se pot aşeza în interiorul unei fântâni arteziene ori în piscine. În magazinele de profil puteţi găsi inclusiv corpuri de iluminat care înlocuiesc vechile numere de casă.

Aluminiu turnat în loc de plastic

„Cele mai bune sisteme de iluminat sunt cele confecţionate din aluminiu turnat, pentru că sunt foarte rezistente şi nu ruginesc. Nu le recomand pe cele din plastic. Se deteriorează foarte repede, în maximum un an”, ne-a mai spus expertul.

  • Aplicele pentru exterior, din sticlă cu aluminiu turnat, costă minimum 90-100 de euro bucata şi pot ajunge până la 600-700 de euro bucata. Preţul diferă în funcţie de dimensiunea corpului de iluminat şi de sursa de iluminat.

Este recomandat ca, atunci când alegeţi aceste obiecte pentru grădină, să aveţi grijă să fie protejate împotriva umidităţii şi a apei. ECOLOGIC

Sisteme fără curent electric ori baterii

Pe piaţă se găsesc şi copuri de iluminat pentru exterior care funcţioneză pe bază de baterii solare. „Cele din gama Solig sunt prevăzute cu un panou solar care transferă energia preluată din mediul extern într-o baterie reîncărcabilă. Funcţionează cu leduri ce consumă cu 70% mai puţină energie şi au o durată de viaţă de patru ori mai mare decât becurile decorative cu incandescenţă similare. După ce bateria s-a încărcat la soare, ledurile vor începe să emane lumină imediat ce se lasă noaptea”, spune Mihaela Mureşan, marketing manager la IKEA România.

  • Aceste produse pot fi folosite ca decoraţiuni exterioare în diverse moduri – pe pământ ori pe mese, în copaci sau chiar pe pereţii exteriori ai locuinţei. Sunt realizate special încât să reziste la umezeală şi la ploaie.

Nu necesită condiţii de întreţinere şi încep să strălucească imediat ce se întunecă. „Funcţioneză fără curent electric şi fără baterii convenţionale”, mai spune Mihaela Mureşan. Un astfel de produs costă cel puţin 35 de lei.