Variantă militară pentru București. Un nou candidat are sloganul „Un primar cu adevărat GENERAL”

Partidul Neamul Românesc (PNR) îl aruncă în cursa electorală pentru funcția de Primar General al Bucureștiului pe generalul (rez.) Mircea Chelaru, fost al șef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

Primvicepreședintele Partidului Neamul Românesc, Mircea Chelaru, a fost desemnat odată cu candidații de la sectoare. Lansarea va avea loc săptămâna viitore.

Președintele PNR Ninel Peia va candida la funcția de Președinte al Consiliului Județean Ilfov, ne-au declarat surse din partid.

Mircea Chelaru  va avea următorul slogan de campanie: „Un primar cu adevărat GENERAL”. Deviza sa de viitor edil al Capitalei este „Ordine și disciplină”. Lansarea oficială va avea loc săptămâna viitoare.

La cârma Armatei

Generalul de divizie, Mircea Chelaru a fost numit la data de 15 februarie 2000 în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române. Începând cu data de 25 octombrie 2000, a fost înaintat la gradul de general de corp de armată (cu 3 stele).

La data de 31 octombrie 2000, generalul de corp de armată Mircea Chelaru și-a înaintat demisia din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, aceasta fiind acceptată.

A îndeplinit apoi funcția de director al Centrului de Studii Strategice de Securitate.

Studiile

Mircea Chelaru s-a născut la data de 3 iulie 1949, în comuna Rediu (județul Iași). În anul 1964 se înscrie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul următor se transferă la Liceul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, ale cărui cursuri le va absolvi în anul 1967 ca șef de promoție.

A absolvit apoi cursurile Școlii Superioare de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, arma infanterie și Facultatea de Arme Întrunite din cadrul Academiei Militare, (1976). În anul 2000, obține titlul științific de doctor în Științe militare.

După 1989

În martie 1990, el a fost trimis de Marele Stat Major la Târgu-Mureș, unde a organizat și condus intervenția armatei în evenimentele de acolo.

După ce în anul 1990 a fost detașat ca director al Diviziunii III de contraspionaj (cu atribuții în supravegherea activităților iredentiste) la Serviciul Român de Informații, în perioada 1990-1993 a lucrat ca atașat militar aero și naval al României în Iordania.

La data de 12 septembrie 1997, colonelul Mircea Chelaru este numit în funcția de comandant al Corpului 10 Armată „Ștefan cel Mare” din Iași (1997-2000), în locul generalului Viorel Cheptine. El a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) la 27 noiembrie 1997, și apoi la gradul de general de divizie (cu 2 stele) începând cu 1 decembrie 1999.

La scurtă vreme după numire, în 17 decembrie 1997, el face declarații belicoase la adresa Armatei a XIV-a Ruse din Transnistria. După afirmațiile sale, Armata a XIV-a era „un fel de pisică care se arată șoricelului din borcan, ca acesta să moară de infarct. Suntem în stare ca, în zece ore, să facem față la două Armate a XIV-a”.