Vârful topului milionarilor României arată tot mai penal. Lista cu bogații care și-au ridicat imperii achetați de către DNA

Vârful topului milionarilor României arată tot mai penal. Lista cu bogații care și-au ridicat imperii achetați de către DNA

Mulți dintre bogaţii României au fost trecuți pe lista DNA. Din top 30 milionari ai țării noastre din revista CAPITAL, vă prezentăm 9 dintre aceștia care au trecut pragul Direcției Naționale Anticorupție.

1. Ioan Niculae ocupă locul doi în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 1.000 -1.100. Joi, 2 aprilie, afaceristul a fost arestat în dosarul în care este acuzat de finanțarea candidatului PSD la alegerile prezidențiale din 2009, Mircea Geoană

2. Ovidiu Tender, ocupă locul șase în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 520-550 milioane de euro. Tribunalul Bucuresti a decis pe 16 decembrie 2014 condamnarea omului de afaceri Ovidiu Tender la 11 ani si patru luni de inchisoare în dosarul RAFO-Carom. Decizia nu a fost definitivă. 

În anul 2003, Tender a fost cercetat de procurori olandezi, în urma suspiciunilor că ar fi primit aproximativ 200 de milioane de dolari din partea lui Willem Matser, consilier special pentru Europa Centrală și de Est al secretarului general al NATO. Olandezul Willem Matser a fost arestat, în februarie 2003, sub acuzația de a fi implicat într-o amplă operațiune de spălare de bani. Banii, provenind din banca Santander din Bogota, Columbia, ar fi urmat să intre în conturile firmei Tender SA din Timișoara. La audieri, Matser ar fi recunoscut că sarcina lui în operațiune era să falsifice documente pentru a ascunde sursa reală a banilor, o țară cunoscută ca fiind implicată în producerea și traficul de droguri. Trebuia să pară că banii provin din afaceri legale cu petrol și mine din America de Sud ale firmei Tender. Matser a fost audiat, la 7 februarie 2003, și a recunoscut în mare măsură faptele. Acesta a susținut că nu a știut că este vorba despre spălare de bani, ci de participarea la un proiect de investiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

În februarie 2005, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni economice (dosarul RAFO), alături de Marian Alexandru Iancu, patronul echipei de fotbalPoli Timișoara, Cecilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean și Bogdan Sălăjan. Anchetatorii au stabilit că gruparea de criminalitate constituită de aceștia urmărea obținerea de fonduri financiare frauduloase a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale. Infracțiunile au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune de creanță și de garanție reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Onești, iar pe de altă parte, relațiile comerciale nelegale derulate de VGB Impex București, în raport cu SC Rafo SA Onești. Potrivit DIICOT, Tender ar fi contribuit, alături de Marian Alexandru Iancu, la realizarea unor circuite financiare frauduloase, fiind spălată suma de 1193 de miliarde de lei vechi. Acuzațiile în acest dosar au fost: înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crima organizată și spălare de bani. În anul 2006, Ovidiu Tender a stat 96 de zile în arest preventiv în timp ce era judecat în dosarul RAFO. În iunie 2008, Tender era încă judecat în dosarul RAFO.

În decembrie 2010 cotidianul Evenimentul Zilei a dezvăluit că Ovidiu Tender a fost un informator al Securității, având numele conspirativ „Dan Dumitrescu”, dând informații organismului de represiune despre scriitorul William Totok.

3. Gruia Stoica ocupă locul șapte în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 410-430 milioane de euro. Milionarul a fost condamnat la patru ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar avocatul Doru Boştină primind o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, sentinţa nefiind definitivă.

4. Dan Adamescu împreuna cu familia, ocupă locul 8 în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 410-430 milioane de euro. Curtea de Apel București l-a condamnat pe 2 ianuarie 2015 pe afacerist la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare si trei ani interdictia unor drepturi, printre care si dreptul de a fi director si administrator al unei societati sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate. Milionarul a fost găsit vinovat pentru faptele de coruptie în dosarul privind intervenții în cauze de insolvență.

5. Gigi Becali ocupă locul 12-13 în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 300 - 350 de milioane de euro.  

În data de 7 mai 2008 Direcția Națională Anticorupție Cluj a reținut cinci persoane din anturajul lui Gigi Becali care aveau asupra lor suma de 1,7  milioane de euro, sumă care se presupune că ar fi fost destinată jucătorilor de la clubul de fotbal Universitatea Cluj pentru a pierde intenționat un meci cu CFR Cluj. În replică, Becali a afirmat că banii erau destinați cumpărării de bomboane. La data de 18 decembrie 2008, DNA i-au trimis în judecată pe Gigi Becali, Teia Sponte, vicepreședinte al Consiliului de Admnistrație al FC Steaua, și Victor Pițurcă, antrenorul echipei naționale de fotbal, într-un dosar numit „Valiza”. La 17 aprilie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea lui Gigi Becali în acest dosar.

În iunie 2008, Becali era urmărit penal de DNA pentru infracțiunea de dare de mită în cazul meciului Rapid - Gloria Bistrița, din 2006, când Becali a urmărit cu mașina autocarul jucătorilor ardeleni prin București, pentru a le oferi acestora bani cu scopul de a-i încurca pe jucătorii echipei adverse.

În data de 2 aprilie 2009, George Becali a fost ridicat cu mandat de arestare de la domiciliul său din cartierul Pipera din București sub învinuirea de lipsire ilegală de libertate și a fost prezentat Judecătoriei sectorului 1 al Capitalei. Instanța a hotărât arestarea preventivă lui Becali împreună cu alți patru complici făptuitori pentru 29 de zile. Aceștia au făcut recurs sentinței judecătorești, Tribunalul București respingându-le recursul și menținând decizia primei instanțe, respectiv motivarea Judecătoriei Sectorului 1: „[...] organele judiciare sunt singurele abilitate să efectueze cercetări pentru aflarea adevărului, iar neacceptarea acestui principiu ar însemna pentru toți cetățenii că au posibilitatea de a-și face singuri dreptate, prin sancționarea unei fapte ilicite prin comiterea unei alte fapte ilicite”. La judecarea recursului, Becali a cerut recuzarea completului de judecată, fără succes.

La 11 februarie 2013 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul lipsirii ilegale de libertate din 2009.

6. Gabriel Popoviciu  ocupă locul 14-15 în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 310-330 milioane de euro. În martie 2009, afaceristul a fost reținut la Direcția Națională Anticorupție, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

7. Dinu Patriciu, împreună cu familia, ocupă locul 15 în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 280-300 de milioane de euro. Miliardarul Dinu Patriciu a fosta chetat de către procurorii DNA în ceea ce priveşte modul în care s-au făcut privatizările, în perioada 1999-2000, a rafinăriilor Vega Ploieşti şi Petromidia Constanţa. Miliardarul a fost pus sub acuzare în această anchetă.  Cercetările au început în urmă cu aproape 8 ani, după ce miliardarul a fost trimis în judecată pentru manipularea pieţei de capital în procesul Rompetrol I. Atunci, procurorii au observat mai multe nereguli în procesul de privatizare şi post privatizare a Rompetrol Rafinare SA – complexul Petromidia Constanţa. În Rompetrol I, Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti, dar DIICOT a declarat apel.

8. Dan Voiculescu  ocupă locul 18 în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 230-250 de milioane de euro. 

La sfârșitul anului 2008, Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție fiind acuzat de utilizarea în 2003 a influenței sale, în calitate de lider al unui partid aflat la guvernare, pentru achiziționarea de către Grivco a pachetului majoritar de acțiuni al Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere calitatea lui Voiculescu de membru al parlamentului. Judecarea procesului a fost amânată până în noiembrie 2010 de șapte ori. În decembrie 2010 Dan Voiculescu a fost audiat, acesta susținând că dosarul ar fi o comandă politică a lui Traian Băsescu. Au urmat șase noi amânări, procesul a înaintat, a fost mutat în urma demisiei lui Voiculescu din Parlament de la Înalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București. În data de 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani de închisoare pentru infracțiunea de spălare de bani. Împotriva sentinței au formulat apeluri atât DNA, cât și Voiculescu și alți coinculpați, apeluri care au fost dezbătute la Curtea de Apel București în 4 și 5 august 2014. În data de 8 august 2014 Curtea de Apel București a admis apelul DNA în ceea ce-l privește pe Dan Voiculescu, a schimbat încadrarea juridică a faptelor reținute în seama sa, și i-a majorat pedeapsa la 10 ani de închisoare.

9. George Copos ocupă locul 26 în top milionari 300 revista Capital cu o avere de 152-155 de milioane de euro. 

Pe 29 decembrie 2008, George Copos a fost trimis în judecată în 2008 în Dosarul Loteria II, fiind învinuit de manipularea pieței de capital.

Pe 4 martie 2014, George Copos a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor. Pe 25 august 2014, George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în Dosarul Loteria I, în care a fost găsit vinovat de evaziune fiscală în formă continuată.