Evenimentul Zilei > Justitie > Vară incendiară pentru Darius Vâlcov. Sentințe în două dosare grele. Ce mai are de pierdut?
Vară incendiară pentru Darius Vâlcov. Sentințe în două dosare grele. Ce mai are de pierdut?

Vară incendiară pentru Darius Vâlcov. Sentințe în două dosare grele. Ce mai are de pierdut?

Marius Vâlcov, fost consilier al premierului Dăncilă și prieten apropiat al lui Liviu Dragnea, așteaptă sentința în două dintre dosarele grele.

Primul dosar a rămas în pronunțare la Tribunalul Dolj pentru data de 7 iulie 2020. În acest dosar, procurorii l-au acuzat de corupție și luare de mită. De asemenea, procurorii DNA l-au acuzat că ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu primăria. E vorba de contracte pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric din Slatina și lucrări de extindere a rețelei de apă din județul Olt.

Și Tribunalul Gorj a rămas în pronuntare pentru data de 13 iulie 2020, într-un alt dosar de corupție deschis pe numele lui Darius Vâlcov.

Reamintim că în dosarul în care Vâlcov a primit 8 ani de detenție efectivă, pe 8 februarie 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a găsit vinovat pentru o mită de 6,2 milioane de lei.

Apelul în acest caz a fost suspendat până la o decizie a Curții de Justiție a UE privind obligativitatea respectării de către ÎCCJ a deciziei CCR privind nelegala constituire a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

Vâlcov este acuzat de un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro şi are sechestru pe bani şi bunuri (printre care 3 lingouri de aur, 172 de tablouri şi piese de mobilier) în valoare de doar 2 milioane de euro.

„Dispune confiscarea de la inculpatul Vâlcov Darius – Bogdan a sumei de 6.200.000 lei. Menţine măsurile asigurătorii luate faţă de inculpatul Vâlcov Darius – Bogdan prin ordonanţele din 27.03.2014, 31.03.2015, 30.04.2015 şi 11.05.2015 emise în dosarul nr. 378/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, până la concurenţa sumei de 6.200.000 lei”, se arată în decizia judecătorilor ICCJ din 8 februarie 2018 prin care Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de detenţie cu executare.

Deşi în acest dosar, Vâlcov este acuzat de DNA de şpăgi şi un prejudiciu de peste 9 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), instanţa l-a găsit vinovat doar de o pagubă de 6,2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, numai în acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri. Deci, cu 1 milion de lei mai mult decât l-a găsit instanţa vinovat.

 

În dosarele de la Gorj și Dolj, Vâlcov este acuzat de primirea unei mite de aproape 4,3 milioane de lei (aproape 900 de mii de euro). El are sechestru pe bani şi bunuri în valoare de numai 650.000 de lei, potrivit g4media.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.