Rosiile, castravetii si citricele consumate in sezonul cald cresc aciditatea stomacului si dau dureri in capul pieptului.
Fumatorii, persoanele care au grupa de sange O sau cele care sunt mai emotive sunt predispuse la gastrita si ulcer. Mai mult, cu fiecare aspirina administrata, mai ales la varste mai inaintate, riscul de boli gastrice creste, spun specialistii. Ulcerul sau gastrita nu se trateaza numai daca renuntati la alimentele care dau aciditate (rosii sau citrice), con-sumate in cantitati mai mari vara, ci este nevoie de tratament medicamentos.
Despre cum puteti preveni afectiunile gastrice si de ce este bine sa va faceti macar o analiza endoscopica o data pe an daca ati facut operatie de ulcer, ne-a spus mai multe Alina Popescu, medic specialist gastroenterologie de la Spitalul Elias.
Dureri in capul pieptului si stari de greata
Fumatul, aspirina sau microbii care traiesc in stomac sunt principalii vinovati de durerile resimtite in capul pieptului si starile de greata care insotesc, in majoritatea cazurilor, bolile gastrice.
„Cea mai frecventa cauza este helicobacter pylori, o bacterie din mucoasa stomacului care este mai raspandita in tarile medii ca dezvoltare. Aceasta bacterie se transmite prin mancare sau o igiena precara. Majoritatea ulcerelor sunt cauzate de acest microb”, explica medicul Alina Popescu.
Gastrita, caracterizata prin inflamarea mucoasei stomacului, se trateaza cel mai usor, in timp ce ulcerul, care presupune rana la nivelul mucoasei, are cele mai multe complicatii si cea mai mare rata de recidiva.
Emotivii si cei cu grupa de sange O, predispusi la boli ale stomacului
Persoanele care obisnuiesc sa manance de putine ori intr-o zi si mult o data sau trec printr-o perioada de stres au si ele un risc ridicat de a face boli gastrice.
„Exista studii care arata ca bolnavii de la terapie intensiva care au avut diferite accidente si sunt imobilizati la pat fac ceea ce se numeste „ulcer de stres”„, mai spune doctorul.
De asemenea, studii facute pe grupuri mari arata ca afectiunile gastrice apar mai des la persoanele cu grupa de sange O. „Aceste persoane sunt predispuse genetic la infectiile cu helicobacter pylori, dar pot avea si un alt tip de aciditate a stomacului”, adauga medicul Alina Popescu. Specialistii spun insa ca inca nu se cunoaste sigur care persoane fac mai usor gastrita si care ulcer.
Daca in trecut se punea mare pret pe dieta in tratarea afectiunilor gastrice, acum specialistii apreciaza ca numai cu medicamente ulcerul sau gastrita sunt vindecabile in intregime, cu risc mic de a reveni. Se apreciaza insa ca bolnavii care au fost operati de ulcer sunt predispusi la cancer la aproximativ 15 ani de la interventia chirurgicala. De aceea, este indicat sa faceti un test cu endoscopul anual, sustine medicul Alina Popescu.
Evitati mesele bogate in citrice
Jumatate dintre romani au arsuri in capul pieptului. Insotite de regurgitatie (n.r. - intoarcerea alimentelor in stomac), acestea sunt simptomele clasice ale bolii de reflux gastroesofagian, cea mai intalnita afectiune gastrica.
Boala se manifesta mai ales dupa o masa bogata in citrice si alimente care dau aciditate sau la persoanele supraponderale. „O masura de prevenire poate fi scaderea in greutate. Presiunea intraabdominala, cea care favorizeaza refluxul acidului gastric la nivelul esofagului, este mai mare la persoanele supraponderale”, precizeaza doctorul Alina Popescu. Netratata, boala se poate complica cu esofagita de reflux (leziune pe esofag).
Sfat
Cum preveniti ulcerul si gastrita
> nu mancati mult o data > nu mancati doar o data pe zi > consumati mai putine alimente care dau aciditate (rosii, castraveti, citrice) > nu abuzati de aspirina > spalati-va des pe maini, astfel incat sa nu aduceti bacterii in stomac > evitati stresul
Referinte
Alina Popescu
Este medic specialist gastroenterolog. In ultimii cinci ani s-a perfectionat in tehnici moderne de endoscopie digestiva diagnostica si terapeutica prin stagii in tara si in strainatate. A publicat articole si studii in reviste medicale de prestigiu si a studiat la Spitalul Beaujon din Paris in martie 2007.