Vara, coșmarul șoferilor. Zilele în care cei mai mulți români au murit pe șosele

Vara, coșmarul șoferilor. Zilele în care cei mai mulți români au murit pe șosele

Mirajul vitezei, indisciplina pietonilor și depășirile neregulamentare sunt printre cele mai importante cauze ale accidentelor rutiere care au avut loc, anul acesta, în România.

Datele furnizate de polițiștii rutieri arată că, la nivel național, vinerea au loc cele mai multe accidente de circulație, iar în București s-au produs, cel mai adesea, marțea. În schimb, cele mai multe decese au fost înregistrate sâmbăta. Statisticile arată că, în medie, cinci persoane își pierd viața, în fiecare zi pe șoselele din România, 22 sunt rănite grav și aproape 80 sunt rănite ușor.

Cele mai multe evenimente rutiere grave au loc vara, iar august este considerată cea mai sângeroasă lună de pe parcursul unui an, cu o medie de peste 3.000 de accidente. Față de zilele de vineri, sâmbăta au avut loc mai puține accidente rutiere grave, dar valoarea indicelui de mortalitate este mai mare arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Despre cauzele producerii accidentelor rutiere, în cele două zile ale săptămânii, explicațiile oamenilor legii și ale specialiștilor în siguranță rutieră converg către aceeași idée: în vacanțe și în week-end, cel mai adesea șoferii pleacă dinspre marile aglomerări urbane spre stațiuni sau în provincie iar graba îi determină să facă greșeli fatale, de multe ori. Totodată, în orașele mari, precum Bucureștiul, accidentele sunt înregistrate în cursul săptămânii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vineri și duminică sunt zilele în care au loc cele mai multe evenimente rutiere. Vinerea, șoferul se grăbește să scape de aglomerările urbane, mai ales în lunile de vară. Seara se distrează la un grătar, la un șpriț, continuă și sâmbătă, iar duminică, fiind obosit, se odihnește la volan. În orașe, precum Bucureștiul, lunea este mai domoală, dar marțea intră în vrie. Se grăbește și apasă cu piciorul pe accelerație, mai ales că șoselele sunt mai libere, oamenii fiind în concedii”, a explicat, pentru EVZ, comisar șef Lucian Diniță, fost șef al Direcției Rutiere.

 

Drumurile morții

Poliția Română a transmis că cele mai multe accidente rutiere grave din 2019 au avut loc pe DN1, DN2, DN6 și DN7. În București, Brigada Rutieră a Capitalei a transmis, pentru EVZ, că, în primele 6 luni ale anului, au fost înregistrate 287 accidente rutiere grave soldate cu decesul a 23 de persoane, rănirea gravă a 275 și rănirea ușoară a 67. Cele mai multe au avut loc în intervalul orar 10.00 – 19.00, mai ales în zilele de marți. Principalele cauze ale acestor accidente au fost traversarea neregulamentară, neacordarea de prioritate pietonilor și neacordarea de prioritate vehiculelor. Un număr ridicat de accidente rutiere grave au fost înregistrate pe Bd. Iuliu Maniu, Șos. Berceni, Spl. Independenței, Șos. Pantelimon, Șos. Mihai Bravu, Bd. Constantin Brâncoveanu.