Vara cea mai fierbinte, dupa un record de frig in mai

Dupa ce iarna 2006-2007 a fost cea mai calda din ultimul secol, un nou record de temperatura ar putea fi stabilit si in aceasta vara.

Potrivit specialistilor, pana in iulie, temperaturile medii lunare vor fi cu 1-2 grade Celsius mai mari decat mediile multianuale. „Ceea ce inseamna destul de mult. Daca in mai si iunie vor fi precipitatii normale, din iulie si pana in octombrie va fi din nou seceta pedologica. De altfel, rezerva de umiditate din sol e deja scazuta in sudul si sud-estul tarii”, spune Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). In iunie, in jumatatea nordica a tarii va fi mai cald decat in mod obisnuit, iar in celelalte zone se vor inregistra valori normale.

„In iulie, normele climatologice vor fi depasite in toata tara. Asadar, vom avea zile tropicale, cu maxime de peste 30 grade Celsius, dar si canicula, cand maximele vor fi peste 35 grade Celsius”, explica meteorologul Mariana Baciu. Mai mult, in luna lui Cuptor vor fi si nopti tropicale, cu minime termice de peste 20 grade Celsius.

Pe de alta parte, ieri-dimineata, la Miercurea-Ciuc s-au inregistrat cele mai scazute minime ale lunii mai din ultimii zece ani: -7,7 grade Celsius. Pentru weekend meteorologii prognozeaza vreme instabila in toata tara. Astfel, la noapte vor fi averse  in Oltenia, Banat, Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei si in zona de munte.

Vantul va sufla cu viteze de pana la 60 km/h in sudul Baraganului. Maine vor fi averse, descarcari electrice si conditii de grindina in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, la deal si la munte. Minimele vor fi intre 7 si 15 grade Celsius, iar maximele - intre 20 si 28 grade Celsius.

Duminica vor fi averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Se vor inregistra minime cuprinse intre 7 si 15 grade Celsius si maxime intre 20 si 30 grade Celsius.