Vanzarile de gips-carton au crescut de 30 de ori

Grupul francez Lafarge si-a majorat productia de profil de cinci ori.

De la 1,5 milioane de metri patrati de placi din gips-carton livrate pe piata romaneasca in 1999, vanzarile de astfel de materiale de constructii - folosite de regula pentru peretii despartitori din interiorul unei case - a ajuns anul trecut la circa 45 de milioane de metri patrati, pe fondul avantului luat in ultimul timp de sectorul constructiilor civile si industriale.

Pentru a raspunde cererii mari de pe piata interna, compania Lafarge Arcom Gips, subsidiara a grupului francez Lafarge, a construit o linie noua de productie in fabrica de gips-carton pe care o detine in sudul Bucurestiului. Rezultat al unei investitii de circa 17 milioane de euro, noua linie de productie a Lafarge este functionala de ieri si permite atingerea unei capacitati de productie de cinci ori mai mare decat linia actuala, pana la 15 milioane de metri patrati de placi.

Investitia companiei a inclus si deschiderea unei cariere de piatra in judetul Prahova si modernizarea instalatiei de calcinare utilizata la fabricarea gips-cartonului. Pana in prezent, compania importa 50% din placile de gips-carton livrate pe piata romaneasca, restul fiind produse in fabrica din sudul Bucurestiului. Divizia de gips-carton a Lafarge a intrat pe piata romaneasca de gips-carton in 2001, cand a cumparat  un pachet de 50% din actiunile la producatorului de materiale de constructii Arcom.

SECTOR ATRACTIV Afaceri in crestere Cresterea capacitatii de productie va duce la majorarea cifrei de afaceri a companiei cu 20% in acest an fiscal, in timp ce reducerea la zero a importurilor si folosirea materialelor produse pe noua linie va creste substantial profitul producatorului de materiale de constructii, dupa cum ne-a declarat directorul general al Lafarge Arcom Gips, Sebastian Popescu.

Compania a intregistrat anul trecut venituri de 17 milioane de euro.  Principalii competitori ai Lafarge Arcom Gips pe piata de gips-carton sunt Knauf, care aduce produsele din import, si BPP, care detine Rigips Romania, cu o capacitate de productie de 15 milioane de metri patrati de placi, produse intr-o fabrica din Turda.