Iarna blanda si vremea favorabila din primele trei luni ale anului, cu temperaturi intre 10 si 15 grade C, inmultirea proiectelor imobiliare din Bucuresti si din tara, precum si lucrarile la infrastructura rutiera, toate au dus la cresterea peste asteptari a vanzarilor de ciment in primul semestru al anului.
Doi dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii de la noi, Carpatement Holding si Lafarge Ciment, au vandut in primele sase luni ale acestui an cu 84% si, respectiv, 40% mai mult ciment decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Rezultatele sunt spectaculoase si prin comparatie cu randamentele obtinute de diviziile din regiune ale celor doua companii.
Fabricile din Europa de Est ale grupului german HeidelbergCement, proprietarul Carpatement Holding, au inregistrat afaceri in medie cu 10% mai mari. In acelasi timp, vanzarile companiei franceze Lafarge in tarile din jurul Romaniei au crescut cu aproape 62%, pana la 320 milioane de euro.
Piata de o jumatate de miliard de euro
Lafarge si Carpatement Holding sunt doua dintre cele mai puternice trei companii care controleaza piata romaneasca a cimentului, alaturi de elvetienii de la Holcim, care isi vor prezenta rezultatele financiare aferente primului semestru la sfarsitul lunii august.
Cei trei jucatori isi impart o piata a cimentului estimata anul trecut la circa 500 de milioane de euro, cu un volum de vanzari de circa 7,7 milioane de tone.
Francezii de la Lafarge estimeaza ca vor ajunge, la finele lui 2007, la afaceri de circa 350-360 de milioane de euro pe toate cele trei divizii pe care sunt prezenti - ciment, agregate si betoane si gips-carton, in timp ce oficialii de la Carpatement Holding se asteapta la un „salt” de 20%, pana la 334 milioane de euro.
Parte din aceste cresteri ale cifrelor de afaceri vor fi determinate si de scumpirea materialelor de constructii. Potrivit datelor Patronatului Societatilor din Constructii, cimentul s-a scumpit de la inceputul anului in medie cu 16a, iar cele mai mari cresteri ale preturilor au fost inregistrate la otel beton, de 25%.