Van Gogh de 50 de milioane de dolari, găsit şi furat din nou în doar câteva ore. Vezi cele mai mari furturi din istorie

Van Gogh de 50 de milioane de dolari, găsit şi furat din nou în doar câteva ore. Vezi cele mai mari furturi din istorie

Tabloul lui Vincent Van Gogh, care valorează 50 de milioane de dolari şi despre care se spunea că a fost recuperat aseară, este în continuare dispărut. Anunţul a fost făcut, astăzi, de către ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni.

În cursul serii trecute, el a declarat presei că tabloul "Flori de mac" sau "Vaza cu flori" a fost confiscat pe aeroportul din Cairo, de la un cuplu de italieni, care încerca să părăsească ţara cu pânza.

După câteva ore, Hosni a revenit asupra afirmaţiilor şi a susţinut că tabloul lui Van Gogh este în continuare dispărut.

Pictura de 30 de centimetri pe 30 de centimetri, pictat[ cu trei ani înainte de moartea pictorului, aminteşte de o scenă cu flori a artistului francez Adolphe Monticelli, care a avut o influenţă energică asupra lui Van Gogh.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pânzele din Cairo sunt foarte importante deoarece arată felul în care celebrul pictorul olandez a asimilat influenţele avant-gardei franceze după venirea sa de la Amsterdam", a subliniat Conor Jordan, specialist în impresionism şi artă modernă la casa de licitaţii Christie din New York.

Este a doua oară când pictura a fost furată din acelaşi muzeu Mahmoud Khalil, după episodul din 1978. Autorităţile l-au recuperat atunci în Kuweit, după doi ani, dar nu au dezvăluit niciodată detaliile furtului. Cinci dintre cele mai mari furturi din istorie

1. "Mona Lisa". Cel mai cunoscut tablou pictat de Leonardo Da Vinci în secolul al 16-lea are o poveste plină de peripeţii. Pe 21 august 1911, un angajat al muzeului Louvre a ieşi cu tabloul din muzeu, sub halat. Se spune că Vincenzo Perugia credea ca tabloul trebuie să fie expus în Italia şi ar fi stat ascuns câteva ore în muzeu înainte de a ieşi cu pictura. După doi ani, poliţia franceză a fost contactată de un colecţionar care susţinea că un bărbat încearcă să îi vândă Mona Lisa.

2. "Ţipătul". Edward Munch a pictat patru versiuni ale lucrării expresioniste în perioada 1893-1910. Una dintre variante a fost furată, în 2004, împreună cu o altă operă a lui Munch. Doi bărbaţi înarmaţi au pătruns în Muzeul Munch şi au smuls pânzele în valoare de 19 milioane de dolari de pe pereţi, sub privirile îngrozite ale vizitatorilor. Deşi au fost recuperate la scurt timp, picturile au putut fi expuse abia în 2008, după restaurare, deoarece au fost avariate.

3. Furtul de la Muzeul Gardner. Deşi lucrările furate erau mai puţin cunoscute, paguba de 300 de milioane de euro face ca furtul din 1990 să se califice în topul celor mai mari din istorie. Moştenitoarea din Boston Isabella Gardner a călătorit în jurul lumii pentru a aduna capodepere pentru muzeul. În 1990, doi hoţi îmbrăcaţi în uniforme de poliţişti au reuşit să fure din muzeu o colecţie întreagă: trei opere ale lui Manet, una semnată Vermeer, cinci schiţe Degas şi trei tablouri Rembrandt. Douăzeci de ani mai târziu, nu există nici urmă de picturi.

4. "Floarea-soarelui". Una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Vincent Van Gogh a fost furată de la muzeul care îi poartă numele artistului, din Amsterdam, împreună cu alte capodopere. Operele de artă au fost recuperate în numai câteva ore, intacte. După un alt furt, grupul de hoţi cunoscut sub porecla de "Maimuţele" a fost prins.

5. "Portreul ducelui de Wellington", de Francisco de Goya, a fost furat de un şofer britanic de autobuz în anul 1961. Povestea spune că bărbatul a pătruns în muzeu prin geamul de la toaletă, după ce a auzit că pictura a fost vândută pentru 400.000 de dolari şi urma să fie dusă în SUA. Hoţul a cerut o răscumpărare echivalentă şi a spus că intenţiona să cumpere o licenţă de cablu TV pentru săraci. După şase săptămâni, s-a predat autorităţilor şi a fost închis pentru trei luni.