VAMPIRII DIN SĂNĂTATE. Jaf de milioane la CJAS Iaşi, cazul care vă va lăsa muţi de uimire

Magherniţa soţiei unui inspector din CJAS a primit de la buget mai mulţi bani decât cel mai mare spital din Moldova. Cabinetele nici măcar nu existau, neavând nici clanţă la uşă. Cel mai revoltător: au fost prinşi, dar nu i-a tras nimeni la răspundere.

O reţea formată dintr-un angajat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, soţia acestuia şi doi medici arabi se înfruptă de circa un an şi jumătate, prin intermediul a două firme, din bugetul instituţiei.

Până în prezent, preşedintele CJAS Iaşi, Iulian Şerban a recunoscut doar în unul dintre cele două cazuri faptul că una dintre firmele grupului, înfiinţată în mai 2011, "deconta hârtii, nu servicii medicale".

Suspect este că la adresele firmelor nimeni nu ştie de existenţa vreunei clinici medicale în funcţiune, în timp ce suma decontată de cele două societăţi într-un an şi jumătate se ridică la 1,8 milioane de lei.

Direct pe locul 4, din 163 de contractanţi

Lucian Nedelciuc este inspector principal la CJAS Iaşi, lucrând în cadrul Serviciului Administrare Contribuţii şi Creanţe. În nici una dintre declaraţiile sale de interese nu scrie că soţia sa, Mariana, este asociată la două societăţi care au relaţii contractuale cu instituţia în care este angajat.

De profesie designer, Mariana a înfiinţat pe 31 mai 2011, împreună cu Mohamad Madarati, firma Moldsan Med, fiecare deţinând câte 50%. Imediat, firma a încheiat contract cu CJAS Iaşi pentru a i se deconta consultaţiile, primii bani încasaţi fiind pentru iulie 2011: 78.600 de lei.

În clasamentul celor 163 de cabinete, ambulatorii şi spitale care aveau la acel moment contract cu CJAS, Moldsan Med a intrat direct pe locul 4, înaintea multor spitale de stat sau cabinete private cu tradiţie. În total, în 2011, Moldsan Med a primit deconturi de 482.000 de lei. Nu există niciun site sau alt sistem de publicitate al Moldsan.

Reporterul EVZ a căutat cabinetul care figurează oficial ca fiind amplasat la o mansardă a unei clădiri. Este doar o uşă între o alimentară şi un magazin de piese auto, fără orar, fără numele cabinetului, fără nimic. Vânzătorul de la piese auto a exclamat: "Avem aici aşa ceva? Nu ştiu nimic. La mansardă ştiam că funcţiona o croitorie".

Mail-ul angajatului CJAS, în dreptul firmei

Moldsan Med nu este însă prima experienţă de contractor cu CJAS al Marianei Nedelciuc. În mai 2010, aceasta a intrat în firma Heba San, fondatorul acesteia, Marawan Arafat, cedându-i 50% din acţiuni. De la înfiinţare, în noiembrie 2007, până la momentul intrării Marianei Nedelciuc în societate, Heba San avea cifră de afaceri 0. Dar exact în mai 2010 Heba San a încheiat contract cu CJAS Iaşi, încasând în aceeaşi lună şi primii bani: 32.000 de lei (locul 6 din 159 de contractanţi).

"Chiar dacă nu intra soţia mea în firmă, tot se încheia contractul", afirmă angajatul CJAS. Suma totală încasată pentru lunile mai-decembrie 2010: 400.000 de lei. Profit net: 50.000 de lei.

În 2011, sumele primite de Heba San au crescut, totalul ridicându-se la 925.000 de lei. Reporterul EVZ s-a deplasat şi la sediul Heba San. Un spaţiu gol, fără clanţă la uşă, un fost cabinet de ecografie care, spune o locatară de peste drum, "nu mai funcţionează de câteva luni". Cu toate acestea, firma a decontat bani inclusiv pentru luna decembrie 2011!

Pe site-ul CJAS, contactul Heba San este chiar adresa de email a lui Lucian Nedelciuc. "L-am însoţit pe domnul Arafat când a depus dosarul, iar doamna care a verificat actele ulterior a descoperit că nu era trecut un mail, aşa că m-a sunat pe mine şi l-am dat pe al meu", explică el.

Au fost prinşi la furat şi n-au păţit nimic!

Lucian Nedelciuc mai spune că anterior acestor contracte a consultat Departamentul Juridic al instituţiei pentru a vedea dacă se află într-un conflict de interese. "Mi s-a spus că nu, deoarece nu sunt în comisia care negociază aceste contracte", spune Nedelciuc.

Pe de altă parte, reprezentantul unui furnizor de servicii medicale din Iaşi a explicat cum au fost, teoretic, avantajate firmele lui Nedelciuc: "De cele mai multe ori, comisia de negociere nu acceptă numărul de medici şi de consultaţii pe care le solicită pentru decontare cabinetele. În aceste cazuri se pare însă că s-a dat cât s-a cerut, ceea ce e mai puţin obişnuit".

Preşedintele CJAS Iaşi, Iulian Şerban a evitat mai multe zile să acorde un interviu pe tema contractelor celor două firme, comunicând în final, printr-o adresă oficială, că firmei Moldsan i s-a reziliat în luna decembrie contractul. "Când e vorba de multe acte, oricând se poate greşi", explică, nonşalant, Nedelciuc.

Coincidenţă sau nu, Arafat susţine că tot în decembrie 2011 şi-a încheiat activitatea şi Heba San. "Eu nu m-am mai implicat la această firmă din mai 2011. O ştiam din vedere pe doamna Nedelciuc şi ea mi-a propus această afacere în 2010. Eu veneam cu firma şi calitatea de medic, iar ea s-a ocupat de restul", spune Arafat care ridică din umeri când i se arată sumele mari încasate de firmă. În acest moment, firmele fantomă au dispărut.

CĂPUŞE. Soţii Nedelciuc au dat de-o conductă cu bani şi au stors-o cât au putut FOTO: FACEBOOK

"Eu n-am nicio legătură cu firmele soţiei şi n-am făcut nicio intervenţie ca să i se deconteze acele sume de bani.“ LUCIAN NEDELCIUC, inspector principal la CJAS Iaşi

ULUITOR

Magherniţa, mai tare decât spitalul judeţean

O comparaţie cu Ambulatoriul Spitalului "Sf. Spiridon", unul dintre cele mai mari din ţară, ridică semne de întrebare. În perioada iulie-decembrie 2011, fiecare din cei circa 180 de medici prevăzuţi în contractul celor de la Spiridon cu CJAS a primit decont lunar, în medie, 1.500 de lei. Dacă e să-i credem pe reprezentanţii Moldsan care susţin că au avut şi 12 medici la un moment dat, atunci suma pe care a primit-o fiecare lunar depăşeşte 5.500 de lei. Aceasta în condiţiile în care Ambulatoriul de la Spiridon este super-aglomerat, iar Moldsan nu are nici măcar o firmă la intrare.