Vama Nădlac, blocată de TIR-uri

Vama Nădlac, blocată de TIR-uri

Traficul pe DN7, în judeţul Arad a fost paralizat, azi dimineaţă timp de mai multe ore, după ce mai mulţi şoferi de TIR au blocat sensul de mers spre Ungaria.

Transportatorii au dorit să protesteze astfel faţă de controlul de frontieră maghiar şi acuză autorităţile maghiare că le dau amenzi exagerate. Camionagii au început protestul la ora patru dimineaţa. Sute de camioane au format cozi de mai bine de peste 5 km, blocând complet sensul de mers spre Ungaria.

Potrivit unor informaţii, unul dintre şoferi a decis să oprească tirul chiar în frontieră după ce depăşise timpii de condus şi dacă ar fi ajuns în Ungaria ar fi fost amendat. Imediat i s-au alăturat zeci de alţi şoferi, aflaţi în situaţii similare. Şoferii au decis să protesteze oprind camioanele chiar în frontieră,i după ce controalele de la intrarea în Ungaria s-au desfăşurat foarte încet, şi în câteva ore nu s-au mişcat niciun metru.

De aici, le ies depăşiri ale timpului de condus, iar asta le aduce amenzi mari din partea autorităţilor maghiare. Şoferii spun că „timpul de aşteptare la controlul de frontieră efectuat de partea ungară este mult prea mare, iar ei riscă să fie sancţionaţi pentru depăşirea numărului orelor de staţionare, conform diagramei tahograf”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră Arad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şpaga de 10 euro, în locul amenzii de 1800 de euro “Toţi şoferii am fost protestarii, am încercat să obţinem ceva. Suntem batjocoriţii d autorităţile maghiare. Sunt cu ochii pe noi. Încearcă cu orice motive să îşi bată joc de noi. Aseară de la ora 10:00 până la ora 02:00 am mişcat maşinile 200 de metru. Este bătaie de joc, şi din partea autorităţilor române şi a celor maghiare”, spune unul dintre şoferi.

Un alt transportator revoltat spune că “ne-au ţinut aici pentru că ungurii nu au mai dorit să lucreze, că merg la masă şi alte motive. Ne-au ţinut aici 4-5 ore. Am luat rovignete, care au expirat pentru că s-a trecut de la o zi la alta. Nu mai avem pauză când plecăm de aici, ne ia poliţia şi ne ia la diagrame şi control, ne dă amenzi de 1.800 euro. Controalele sunt foarte abuzive şi sunt în special pentru români. Dacă trecem de ora 12 noaptea, nu ai rovignetă pe a doua zi pentru că ai stat 3-4 ore în coadă şi te ameninţă cu amendă de zeci de milioane de lei vechi şi dai şpagă, 5-10 euro, ca să scapi”.

Şoferii acuză şi autorităţile din România de situaţia creată Lipsa parcărilor şi autostrăzilor nu face decât îngreuneze situaţia. “Domnul ministru Orban nu se implică, omul ală nu are nicio treabă cu realitatea. I-aş cere chiar demisia, să vină altcineva. Nu avem parcări, nu avem autostrăzi. Ţi-e şi frică să intri într-o parcare, ţi-e frică să nu îţi dea în cap, să nu te omoare, îţi ia motorina”, au spus mai mulţi camionagii români.

La frontieră au fost trimise echipaje de jandarmi şi poliţie, pentru a evita escaladarerea tensiunilor. Poliţia din Nădlac a restricţionat traficul în zonă pentru a evita producerea unor accidente rutiere, în condiţiile în care traficul la frontieră era destul de mare.

După negocieri purtate de şeful Poliţiei de Frontieră Arad, comisar şef Ioan Handra şi şoferi, traficul a început să se desciongestioeze. “Ascultaţi-mă, nu aşa se rezolvă problemele. Colegii mei au fost aici au discutat cu dumneavoastrp, au mers la unguri au deschis două benzi de circulaţie”, le-a spus şeful poliţiei de frontieră unui şofer.

„Au fost 3-4 ore când practic nu au trecut, nu au vrut să treacă, au rămas la intrarea în punct. Au fost câţiva şoferi care au protestat faţă de măsurile pe care le impun autorităţile de frontieră maghiare, respectiv vama maghiară, faţă de controlul care li se face la intrarea în Ungaria şi au considerat că aşa e cel mai bine să rezolve problemele încercând să blocheze oarecum şi traficul prin punctul de frontieră.

Luăm toate măsurile să fluidizăm traficul şi în maxim 2-3 ore să treacă toate camioanele”, spune şeful Poliţiei de Frontieră Arad, comisar şef Ioan Handra. Autorităţile speră ca traficul să revină la normal în câteva ore.

În timpul protestului, traficul de călători prin Nădlac nu a fost afectat, însă accesul spre frontieră s-a făcut cu mare dificultate. În cele din urmă, şoferii de camioane au cedat şi au deblocat şi traficul greu. Reprezentanţii transportatorilor au protestat de mai multe ori faţă de condiţiile în care se fac controalele de la intrarea din Ungaria.