Valul patru face ravagii în România. Secțiile ATI, aproape pline. În Bucureşti mai sunt doar două paturi libere

Valul patru face ravagii în România. Secțiile ATI, aproape pline. În Bucureşti mai sunt doar două paturi libere sursă: arhivă EVZ

Valul patru pune stăpânire pe România. La nivel de ţară au mai rămas doar câteva zeci de paturi libere la secția ATI- COVID-19 din cauza exploziei de infectări cu noul coronavirus după vacanțele românilor.

Din numărul total de paturi, o parte au fost alocate copiilor, potrivit unui anunț făcut de reprezentanții din Sănătate. Iar în Bucureşti, duminică, mai erau libere doar două paturi.

”La data de 19 septembrie 2021, la nivel naţional erau 1,024 paturi ATI avizate de către DSP dedicate pacienţilor Covid- 19. Dintre acestea, 849 erau ocupate cu pacienţi. 18 dintre pacienţii de la ATI sunt minori. La nivelul municipiului Bucureşti, la data menţionată, regăsim 184 paturi ATI avizate DSP”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

”Facem precizarea totuşi, ca parte din aceste paturi ATI destinate COVID-19 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2(obstetrică-ginecologie etc.)”, mai transmit autorităţile.

Ne puteți urmări și pe Google News

”De asemenea , situația privind numărul de paturi disponibile este în dinamică și variază în funcție de numărul de pacienți internați la ATI și de numărul de paturi nou operationalizate, având în vedere faptul că în ultimele zile este un efort continuu privind avizarea de noi paturi și detașarea personalului medical necesar.”, spun oficialii din Sănătate.

Părinții infectați cu noul coronavirus vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor

”Începând de astăzi, 13 septembrie 2021, unităţile sanitare cu paturi, care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric, pot asigura asistenţa medicală pentru însoţitorii care sunt cazuri suspecte şi cazuri confirmate de COVID-19.

În acest sens, Ministerul Sănătății a modificat Anexa nr. 1 si Anexa nr.2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competența.

Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 din 13 septembrie 2021.

În situaţia în care evoluţia copilului este favorabilă şi este posibilă externarea acestuia dar însoţitorul copilului necesită în continuare asistenţă medicală spitalicească, medicul curant al însoţitorului împreună cu şeful de secţie au obligaţia de a organiza transferul acestuia pe o secţie de adulţi, în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, sau, într-o altă unitate sanitară.”, se arată în anunțul făcut de reprezentanții din Sănătate.

Până pe 19 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.148.710 cazuri de persoane infectate

1.079.408 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.817 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Din totalul pacienţilor internaţi, 201 sunt minori, 183 sunt internaţi în secţii şi 18 se află la Terapie Intensivă.

Până pe 19 septembrie, 35.514 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 18.09.2021 (10:00) – 19.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 58 de decese (32 bărbați și 26 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Dolj, Gorj, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 58 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 la categoria de vârstă peste 80 ani. 55 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, mai spun autorităţile.

Câți români s-au vaccinat

În total, 5.375.380 de români s-au vaccinat cu prima doză și 5.256.604 cu schema completă.  Duminică, CNCAV anunța că de sâmbătă fuseseră administrate doar 7.376 de doze. În total, de la începutul campaniei de vaccinare au fost administrate 9.940.596 de doze, informează news.ro.