Evenimentul Zilei > Actualitate > Valul patru al pandemiei lovește România în plin! În București nu mai e deja niciun pat liber la ATI
Valul patru al pandemiei lovește România în plin! În București nu mai e deja niciun pat liber la ATI

Valul patru al pandemiei lovește România în plin! În București nu mai e deja niciun pat liber la ATI

Valul patru al pandemiei a adus deja sistemul spitalicesc din capitală într-o situație limită.

În București nu mai este niciun pat liber la secțiile de terapie intensivă Covid-19, . „Mi-e teamă că suntem doar la început și că va fi extrem de greu în spitale în următoarea perioadă”, a declarat Beatrice Mahler, managerului Institutului Marius Nasta, la Digi24.

Situație foarte grea în spitale

Nici la Spitalul „Victor Babeș” nu mai sunt locuri libere. Nici la ATI, și nici măcar în secții. Managerul spitalului a anunțat că va face o solicitare pentru a crește numărul de paturi pentru pacienții cu Covid-19, în condițiile în care spitalul tratează încă și pacienți non-Covid.

Și la Institutul „Matei Balș” numărul internărilor crește la secțiile ATI. Presiunea asupra sistemului spitalicesc e explicabilă. În România, în ultimele 24 de ore, numărul pacienților în stare gravă a crescut cu 100.
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a anunțat la Digi24 că secția ATI este plină și că pacienți care au nevoie de terapie intensivă sunt acum internați în secții.

„Orice pat se ocupă în câteva minute. Secția e plină și ea. Locurile eliberate s-au eliberat doar pentru că pacienții nu au reușit să treacă prin afecțiune cu bine.

Suntem pe punctul în care numărăm paturile libere ca urmare a externării, dar sunt foarte puține. Gărzile sunt greu de dus, nu avem locuri pentru pacienții Covid, nu mai vorbesc de ATI. Presiunea e deja în secții.

„Dintre cei bolnavi, 90% sunt nevaccinați”

Am putut interna pacienți azi (luni – n.r.), dar din păcate am pierdut foarte multe vieți în acest weekend. Este o situație extrem de dificilă. Aceste vieți pierdute ne marchează pe toți. Pierdem un număr mare de oameni, deoarece afectarea cu care vin e extrem de mare, capacitatea lor pulmonară este important afectată. Ei vin foarte târziu, sunt foarte puține șanse medicale de succes în cazul lor.

Am avut unde să internăm, dar pentru că unii pacienți au pierdut lupta cu viața”, a afirmat medicul.

Beatrice Mahler spune că în weekend au murit șapte dintre pacienții internați cu Covid-19.
„Dintre cei bolnavi, 90% sunt nevaccinați, pentru ei avem emoții. Pentru cei aproximativ 10% care sunt vaccinați avem speranțe”, a adăugat medicul.

La Marius Nasta, s-a trecut la conectarea cu oxigen a TIR-ului ATI Covid, deschiderea acestuia fiind singura soluție . „Încercăm să găsim soluții, avem aparate, avem tot ce trebuie, dar asistență în ATI e complexă.

Se va ajunge la 20 000 de cazuri pe zi?

„E doar începutul presiunii. La ce vedem că se întâmplă, cum se raportează infectările, cum sunt respectate regulile, mi-e teamă că suntem doar la început și că va fi extrem de greu în spitale în următoarea perioadă”, a mai afirmat Mahler, scrie Digi24.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, vineri seară, la B1 TV, că în jurul datei de 15 octombrie numărul de cazuri de Covid-19 înregistrate de România ar putea ajunge chiar și la 20.000 pe zi. „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”, a declarat Gheorghiță.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: