Ediţia din acest an a Festivalului de Film Independent Anonimul, cea de-a cincea, a debutat o dată cu începutul săptămânii, la Sfântu Gheorghe, printr-o gală de deschidere desfăşurată noapştea târziu, sub cerul liber.

Ceremonia a fost prezentată de actorul Marius Stănescu, câştigător al premiului de interpretare la prima ediţie a Festivalului, pentru rolul din “Examen”, care s-a lansat în fel de fel de “clovnerii” pentru a încălzi atmosfera. Afluenţa de public este la fel de mare ca şi în anii trecuţi, oamenii fiind atraşi de posibilitatea de a vedea filme independente pe gratis, tolăniţi pe plajă şi la lumina stelelor.

Peliculele şocante nu au lipsit încă de la debutul festivalului: dacă în prima noapte s-au vizionat trei dintre scurtmetrajele “porno” ale Isabellei Rossellini, despre felul ciudat în care se împreunează fel de fel de gângânii “din lumea celor care nu cuvântă”, a doua zi a fost rândul unui alt film să provoace, să creeze discuţii şi să îi împartă pe spectatori în două tabere distincte.

Discuţii aprinse, noaptea pe plajă

Filmul german “Die Welle” / “The Wave” / “Valul”, care concurează pentru Trofeul Anonimul, arată cât de uşor fascismul poate erupe din nou în societatea contemporană şi cât de rapid pot degenera “bunele intenţii” de ordine, disciplină şi dreptate socială. Un proiect educativ riscant, al unui profesor altfel bine intenţionat, de a demonstra felul în care se generează autoritarismul şi dictatura, are urmări neprevăzute, iar iniţiatorul scapă situaţia de sub control şi se vede depăşit de consecinţele cărora le-a dat naştere.

Regizorul german Dennis Gansel, care nu este la prima “abatere” de acest tip, s-a inspirat dintr-un eveniment real întâmplat într-un liceu din California anului 1967, dar a transpus situaţia în Germania contemporană. Filmul este puternic şi intens, iar regizorul lucrează foarte bine cu distribuţia de adolescenţi. “Valul” se urmăreşte uşor şi cu plăcere, chiar dacă finalul, uşor demonstrativ, dezamăgeşte puţin prin previzibilitate şi tezism.

La a doua proiecţie, cea din timpul nopţii, la care accesul este permis sătenilor şi tuturor celor aflaţi pe plajă, filmul a provocat discuţii aprinse despre experimentul de pe ecran, între grupuri de tineri, aflaţi la vârsta eroilor, care se identificau cu personajele sau situaţiile prezentate. “Agora” inopinată şi dezbaterea politică ad-hoc erau stimulate, uneori, şi de cantităţile mari de alcool consumate până la acea oră de unii dintre “combatanţi”.

Întoarcere la origini

Celălalt film din competiţie care se văzuse până ieri după-amiază, “Egg” / “Oul”, al regizorului turc Semih Kapanoglu, a fost mai “călduţ”, majoritatea spectatorilor care au rezistat până la sfârşit nefiind nici foarte încântaţi, nici foarte “cu capsa pusă” . Realizat în maniera tradiţional-europeană, cu ritm lent şi în care mare parte nu se întâmplă nimic, “Oul” descrie întoarcerea spre sine şi spre rădăcini a unui tânăr din Istanbul, în momentul în care mama sa, rămasă într-un orăşel uitat de lume, moare. Filmul nu aduce însă nimic nou acestei teme răs-bătute.

Ieri a sosit la Sf. Gheorghe şi preşedintele juriului de lungmetraj, marele regizor polonez Krzysztof Zanussi. În continuare, aici, la Sfântu Gheorghe, lumea aşteaptă cu nerăbdare să vadă filmele care au mai rămas să fie prezentate, sub lumina unei luni mari cât o lubeniţă, care veghează feeric asupra unei plaje înţesate de cinefili.

Yahoo messenger, la înălţime

Aplauze pentru “Faţa galbenă care râde”

În competiţia de scurtmetraj, un moment multaşteptat a fost cel al proiecţiei filmului “Faţa galbenă care râde”, semnat de tânărul Constantin Popescu, aflat în aceste zile şi în competiţia Festivalului de la Locarno. Descriind felul în care un cuplu de români obişnuiţi, trecuţi de prima tinereţe, se iniţiază în tainele Yahoo Mesenger-ului, pentru a lua legătura cu fiul lor plecat în America, scurtmetrajul este nu numai haios şi foarte comic, dar, în acelaşi timp, reuşeşte să emoţioneze cu adevărat. Acest fapt este susţinut şi de interpretarea a doi actori excepţionali, Luminiţa Gheorghiu şi Teodor Corban. “Faţa galbenă care râde” i-a cucerit pe spectatorii de la Sfântu Gheorghe, aceştia aplaudând filmul la scenă deschisă, după încheierea proiecţiei.