Valul cinci bagă autoritățile în ședință: Cum se pregătesc spitalele pentru cazurile de spitalizare. Ministrul Sănătății a impus un termen

Valul cinci bagă autoritățile în ședință: Cum se pregătesc spitalele pentru cazurile de spitalizare. Ministrul Sănătății a impus un termen Sursă: arhivă EVZ

Ședință de urgență, marți dimineață, 23 noiembrie, între reprezentanții Ministerului Sănătății și a Direcțiilor de Sănătate Publică. Videoconferința are loc la inițiativa ministrului interimar Cseke Attila, pe tema gestionării valului cinci al pandemiei de coronavirus, care stârnește foarte multe îngrijorări inclusiv la nivel internațional. Ce se întâmplă cu paturile de la ATI și medicamentele pentru pacienții infectați cu virusul SARS-COV-2?

UPDATE 2: Alexandru Rafila: „De cinci zile avem o rată de reproducere a infecției scăzută, cea mai mică din ultimul timp - de 0, 67. Vedem când lucrurile încep să se schimbe într-un fel sau altul. Din punctul meu de vedere, primul lucru care trebuie făcut este asigurarea accesului pacienților la servicii ambulatorii și încurajarea tuturor persoanelor care sunt diagnosticate pozitive să se prezinte din primele zile la medic, pentru că aceste cazuri complicate și numărul de decese au fost cauzate de prezentarea tardivă la medic, de obicei în unitățile de primiri urgențe.

Soluțiile sunt de dezvoltare a serviciilor de ambulatorii, trebuie să ne ajute și medicii de familie și atât cât se poate, administrarea corectă a tratamentelor în ambulatorii. Să terminăm cu medicamentația aceasta care nu are nicio legătură cu tratamentul infecției și este încă practicată pe scară largă în România.”

UPDATE 1: Ministrul Cseke Attila a transmis că România dispune de stocuri suficiente de anticorpi monoclonali și tocilizumab. În unele spitale din țară se vor putea relua intervențiile chirurgicale programate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instituțiile medicale au termen până vineri să anunțe dacă vor rămâne exclusiv spitale COVID sau vor funcționa în sistem hibrid de îngrijire a pacienților, potrivit anunțului ministrului interimar de la Sănătate.

Știre inițială: Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a organizat o videoconferință, marți dimineață, cu reprezentanții DSP-urilor din România și a prefecturilor, pentru a discuta despre măsurile ce trebuie luate astfel încât spitalele să nu intre în colaps în valul cinci al pandemiei de coronavirus. Dincolo de discuțiile propriu-zise, iată ce măsuri se află pe masa Ministerului Sănătății.

Ședință de urgență la Ministerul Sănătății

Ministrul Cseke Attila vrea să se asigure că măsurile impuse prin PNRR la capitolul Sănătate sunt respectate astfel încât paturile de la Terapie Intensivă să fie suplimentate la timp de către DSP-uri în contextul valului cinci al pandemiei, nu cu întârziere, așa cum s-a întâmplat în valul patru.

Pe de altă parte, unitățile medicale trebuie să dispună de medicamentele necesare - anticorpi monoclonali și tocilizumab - pentru pacienții bolnavi de COVID-19, a mai transmis ministrul Sănătății. Poziția oficialului vine în contextul în care România a beneficiat de anticorpi monoclonali, tratament care poate preveni decesul, abia la jumătatea valului patru, potrivit Antena3.

Valul cinci e o certitudine. Cum se pregătesc spitalele

„(n.r. Scopul nostru) este acela de a ne pregăti chiar din prezent pentru următorul val, care va veni în mod cert. Cel mai important mesaj care trebuie să-l transmitem societății este acela de a ne vaccina. Toate celelalte mesaje, respectiv toate celelalte lucruri pe care le face Ministerul Sănătății sunt pe partea de tratament medical.

În primul rând, acest PNRR trebuie reactualizat și voi spune foarte clar și DSP-urilor că trebuie să avem termene mult mai scurte pentru a trece la acest PNRR de paturi, adică să creștem sălile, să avem posibilitatea să ajungem la numărul de paturi mult mai rapid decât am ajuns în valul patru”, a declarat ministrul Cseke Attila înainte de a intra în videoconferința organizată marți dimineață.