La treizeci de ani după primele uniuni civile homosexuale din Danemarca, în 1989, căsătoria între persoane de același sex este acum recunoscută în 28 de țări.

Începând de luni , căsătoria homosexuală este permisă în tot Regatul Unit, inclusiv în Irlanda de Nord, ultimul „bastion” (după cum cataloghează AFP) unde până acum „parteneriatul civil” a fost doar acceptat.

În 1989, Danemarca a devenit un „pionier” prin autorizarea primelor uniuni civile pentru cuplurile homosexuale.

Olanda este cea care, în aprilie 2001, a fost prima țară care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, care le conferă mai multe drepturi.

De atunci, 15 țări europene și-au dat acordul: Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franța, Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Malta, Germania, Austria – care a permis căsătoria cuplurilor homosexuale în acest an – și acum întregul Regat Unit.

Uniunea civilă rămâne singurul statut permis cuplurilor de același sex în Ungaria, Croația, Grecia, Cipru, Elveția, Italia și Republica Cehă.

În Cehia, guvernul susține un proiect de lege care legalizează căsătoria homosexuală, dar soarta sa este incertă.

Slovenii, care recunosc o uniune civilă, au respins căsătoria homosexuală într-un referendum în 2015.
Estonia a devenit, în octombrie 2014, prima fostă republică sovietică care a acordat uniunea civilă homosexualilor.

În România, unde nu este autorizată căsătoria homosexuală, un referendum pentru stipularea interdicției în Constituție a fost invalidat în octombrie 2018, din cauza unei rate mari a absenteismului.

Canada a fost prima țară de pe continentul american care a legalizat căsătoria între persoane de același sex în iunie 2005.

În Statele Unite, homosexualii au așteptat până în iunie 2015 ca Curtea Supremă să legalizeze căsătoria între persoane de același sex în toată țara, în timp ce 14 din 50 de state o interzic.

În America Latină, cinci țări permit căsătoriile între persoane de același sex: Argentina, din iulie 2010, Uruguay, Brazilia, Columbia și, din iunie, Ecuador.

În timp ce Constituția Ecuadorului încă stabilește căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie, Curtea Constituțională a aprobat căsătoria homosexuală.

Din 2007, Mexico a fost primul oraș din America Latină care a permis uniunile civile între persoane de același sex, înainte de a legaliza căsătoria în 2009, devenind treptat legală în jumătate din cele 32 de state din Mexic.

În Chile, este recunoscută doar o formă de uniune civilă homosexuală.

În Costa Rica, Curtea Supremă a declarat neconstituțională interdicția căsătoriei între persoane de același sex în august 2018 și a solicitat Parlamentului, dominat de creștini evanghelici conservatori, să modifice legea în termen de 18 luni.

Te-ar putea interesa și: