Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consideră că Legea Big Brother şi Legea cartelelor prepay sunt urgente şi necesare pentru ca sistemul de siguranţă naţională să funcţioneze. Zgonea a precizat că CSAT ar urma să stabilească dacă legile vor trece într-un ritm accelerat prin cele două Camere sau prin asumarea răspunderii Guvernului, estimând însă că, în oricare dintre variante, legile vor fi aprobate până la sfârşitul lunii februarie.
"Eu consider că cele două legi sunt urgente şi necesare pentru ca sistemul de siguranţă naţională să funcţioneze la parametrii cu care suntem obişnuiţi. Suntem cea mai sigură şi cea mai stabilă ţară din regiune (...) . Ele sunt rezultatul unor acţiuni pe care le-au făcut sistemele noastre de siguranţă naţională pe baza unor legi pe care noi le-am votat aici. Dacă nu le dai instrumente, ei nu au cum să facă acest lucru. Eu cred că sunt suficient de mulţi oameni capabili să propună un text care să fie constituţional, dar care să dea SRI, MAI, celorlalte instituţii care sunt de siguranţă naţională acele instrumente cu care să îşi facă treaba cu seriozitate. Eu am susţinut legea de la început şi o susţin, pentru că ştiu ce înseamnă", a declarat Zgonea la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
Întrebat dacă s-a discutat şi în coaliţie pe acest subiect, dacă Parlamentul va corecta legea privind securitatea cibernetică sau dacă va face o comisie specială pe acest subiect, el a spus: "Nu. Vom merge pe aceeaşi procedură. În funcţie de priorităţi, de urgenţe, Guvernul şi cei care sunt membri în CSAT (...) vor lua o decizie, pentru că este o chestiune de siguranţă naţională a statului român şi de credibilitate atât în structurile euro-atlantice, cât şi în UE. Dacă se va stabili ca prioritate să mergem într-un ritm accelerat prin cele două Camere, vom merge aşa. Dacă se va stabili angajarea răspunderii Guvernului, vom merge pe acele principii. Legea cu privire la siguranţa naţională s-a stabilit în CSAT, nu o stabilim noi. Acolo se stabilesc anumite forme. Legea cartelelor prepay, Legea Big Brother şi celelalte sunt stabilite acolo, sunt făcute de către Guvern prin ministerele de specialitate şi ele sunt propuse pentru Legislativ, care trece prin aceeaşi formulă".
El a arătat că, din punct de vedere constituţional, există şi varianta angajării răspunderii Guvernului pe acest pachet de legi, dar în opinia sa nu va fi aplicată, ci va fi procedură normală, pentru că toate partidele doresc o dezbatere deschisă.