Valentin Jucan, membru CNA, DEMISIE înainte de TERMEN. Care sunt MOTIVELE acestuia și cine îl va ÎNLOCUI

Valentin Jucan, membru CNA, DEMISIE înainte de TERMEN. Care sunt MOTIVELE acestuia și cine îl va ÎNLOCUI

Valentin Jucan și-a depus, marți, demisia la Consiliul Național al Audiovizualului, aceasta urmând să își producă efecte începând chiar de miercuri, 17 ianuarie.

În fața celorlalți membri, acesta a precizat că motivele care au stat la baza acestei decizii sunt proiectele personale pe care le are.

„Chiar dacă nu mai este o perioadă foarte lungă din acest mandat, nu mai coincide cu ceea ce mi-am propus să fac. Vă mulțumesc mult pentru cei aproape șase ani, pentru colaboarare și pentru modalitatea în care am dezbătut cu argumente, și calm, și tensionat, și în toate modurile cu putință, tot ce s-a întâmplat în această perioadă. Rămân un partener atât pentru voi, ca și colegi și prieteni, dar și un partener al presei în tot ce ține de informare corectă și orice proiect pe care l-ar avea presa pe zona de întărire a independenței acesteia.”, a spus Valentin Jucan, în deschiderea ședinței de marți a CNA, ultima la care a mai fost prezent în calitate de membru, informează Pagina de media.

Decizia lui Valentin Jucan vine cu aproximativ o lună înainte ca acesta să ajungă la finalul mandatului său de șase ani din CNA, care s-ar fi împlinit pe data de 28 februarie. Locul lui Jucan va fi preluat pentru scurta perioadă care a mai rămas de către supleantul său, Mihail Marius Badea.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA, i-a transmis, la rândul său: „Îți mulțumim și noi pentru activitatea alături de noi. Ne pare rău că nu putem continua activitatea. Au fost și ani mai agtitați și mai liniștitți. Ai adus și un plus de vigoare în consiliu. Este un apanaj al vârstei, în primul rând. Nu cred că va fi ușor celui care vine după tine să ocupe un loc al unui om care s-a remarcat”, mai scris sursa citată.

Comunicatul integral transmis de Valentin Jucan:

Astăzi, 16 ianuarie, am informat președintele Consiliului Național al Audiovizualului – C.N.A. în legătură cu decizia mea de renunțare la calitatea de membru al Consiliului. Decizia intră în vigoare începând cu data de 17 ianuarie, a.c. Până la finalizarea mandatului meu, respectiv până la data de 28 februarie, a.c., domnul Mihail Marius Badea va prelua atribuțiile de membru titular al Consiliului, în conformitate cu decizia Parlamentului României din data de 28 februarie 2012.

Proiectele personale pe care mi le-am stabilit și instrucția academică sunt singurele argumente care stau la baza acestei hotărâri.

În ultimii șase ani, ca membru C.N.A., și alți opt ani în alte funcții publice centrale, am servit interesul general al românilor. Am scos mereu în evidență valorile și principiile în care cred, indiferent de contextul politic, valori și principii pe care nu le-am negociat niciodată. Cred în continuare că în România se poate susține o presă echilibrată, cu respect pentru informarea corectă, moralitate și decență. 

Mandatul meu în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului poate fi rezumat astfel:

1. instituțional - crearea mecanismelor interne de transparentizare a funcționării instituției în raport cu publicul și mass-media; - introducerea sistemului de transmisiune on-line a ședințelor Consiliului; - introducerea sistemului de conducere a ședințelor Consiliului de către toți membrii C.N.A., prin rotație, ridicându-se astfel nivelul de responsabilizare în funcționarea instituției; - îmbunătățirea colaborării instituționale cu Consiliul Superior al Magistraturii – CSM;

2. cadru legal - două modificări succesive a Codului de reglementare a conținutului audiovizual, cu îmbunătățirea substanțială a capitolelor referitoare la protecția minorului și informarea corectă; - reglementarea apariției minorilor în reclamele la produsele alimentare; - formularea a patru propuneri legislative în domeniul audiovizual, propuneri menite să îmbunătățească structura Legii audiovizualului numărul 508 din 2002, respectiv propuneri legislative care să sprijine presa prin introducerea unui fond audiovizual, propuneri pentru îmbunătățirea cadrului de funcționare a Televiziunii publice și a sistemului de fiscalizare a presei; - analizarea și transmiterea către Parlament a celui mai complex raport privind situația drepturilor de autor în domeniul audiovizual și modalitatea de raportare a organismelor de colectare la radiodifuzori; - inițierea de dezbateri publice pe teme majore din domeniul audiovizual;

3. comunicare - în cei șase ani de mandat am avut peste patruzeci de intervenții publice prin intermediul presei, formulate prin comunicate de presă și scrisori deschise, intervenții în care punctat temele momentului, cu propuneri și argumente, critici și/sau analize, dar și subiectele care continua să fie actuale și problematice: independența justiției și raportarea presei la aceasta, independența presei, situația Televiziunii publice și respectarea rolului primordial pe care aceasta îl are; - am susținut mereu o bună și transparentă comunicare cu mass-media; - am vizitat majoritatea județelor din țară, cu precădere cele din Ardeal, putând astfel să analizez cu precizie starea audiovizualului românesc

Mulțumesc pentru colaborare tuturor reprezentanților presei locale și naționale și îi asigur că voi continua să fiu un partener în orice proces de întărire a independenței presei.