Editura Evenimentul si Capital

Scandalul de la cimitirul din Valea Uzului ia amploare. Hunor Kelemen revine: Aşa cere legea românească

Kelemen Hunor face declaraţii în campania electorală la Satu Mare
Autor: | | 25 Comentarii | 2927 Vizualizari

Valea Uzului, locul de odihnă al soldaților din mai multe armate și neamuri, căzuți în luptele din cele două Războaie Mondiale, a devenit în această perioadă de campanie electorală subiect de scandal mediatic și diplomatic, între maghiari și români, între Ungaria și România, propulsat de reprezentanții UDMR. În acest context, preşedintele Kelemen Hunor, a afirmat duminică, la Satu Mare, că acest subiect a apărut întâmplător în campanie electorală.

Hunor propune ca autorităţile de la Bucureşti să găsească soluţia cea mai bună pentru stingerea conflictului, potrivit agerpres.ro

„Nu sunt atât de naiv încât să cred că e ceva întâmplător. Sunt destul de mult timp în politică ca să nu cred în întâmplări de acest gen. Sigur, se întâmplă să te doară piciorul, să te doară capul, dar acest lucru nu se întâmplă aşa. (...) Cred că în acest moment rezolvarea situaţiei este în mâna autorităţilor de la Bucureşti în primul rând, după care se poate trece la următoarea fază - de a stabili un perimetru unde cei care doresc să construiască un monument în memoria soldaţilor români", a precizat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă. Hunor a negat că în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului s-a afla morminte ale eroilor români.

„În 1917, cimitirul a fost construit fiindcă acolo au murit foarte mulţi din Armata austro-ungară. În al Doilea Război Mondial au fost lupte un pic mai spre Dărmăneşti, cam la 12 - 13 km de la cimitirul actual, unde au murit şi români, acea zonă nu a fost cercetată şi din al Doilea Război Mondial nimeni nu s-a ocupat să pună acolo un monument pentru omagierea eroilor soldaţilor români. (...) Noi nu negăm să facă cineva şi nu suntem împotriva să facă autorităţile din zonă, din Dărmăneşti, din Bacău, de oriunde ar fi, un monument pentru soldaţii români, dar nici pentru amintirea şi memoria soldaţilor români nu cred că foloseşte dacă pui peste morminte identificate, şi sunt ale soldaţilor maghiari, dintr-un alt război, dintr-o altă bătălie", a spus liderul UDMR.

Ca primă soluţie promovată de reprezentantul UDMR ar fi lărgirea cimitirului

„Eu am cerut următorul lucru: haideţi să nu intrăm peste anumite chestiuni sensibile, e un spaţiu sacru, dacă vreţi să lărgim cimitirul se poate, aşa se face peste tot în lume, poţi să deschizi o nouă parcelă lângă cimitir, lângă parcelele identificate şi să pui acolo cruci, ce doreşti, pentru amintirea şi omagierea soldaţilor români care şi-au pierdut viaţa în diferite bătălii din acea zonă. Aşa cere legea românească, aşa cere acordul între cele două guverne şi aşa cere regulamentul internaţional privind cimitirele de război. De aceea eu cred că se poate găsi o soluţie", a afirmat preşedintele UDMR. De asemenea, liderul Uniunii a mai afirmat că situaţia de la cimiticul multinaţional a apărut în monentul demarării lucrărilor de reamenajare.

„Ideea a venit dintr-o zonă, cel puţin pentru mine, mai necunoscută, îmbrăţişată de primarul de la Dărmăneşti şi a început lucrările fără să ceară acordul vecinului. Cum aş veni eu la dumneavoastră în curte şi aş începe să construiesc acolo ceva, când veniţi şi mă întrebaţi ce fac atunci vă şi înjur, adică dacă tot am construit, de ce mă întrebi? Nu a avut niciun aviz şi acest lucru s-a văzut, fiindcă a cerut de la Cultură, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de la celelalte organisme şi instituţii şi nu a avut niciun aviz acest primar, deci deja este în zona penală, dacă uităm tot ce înseamnă zona morală şi politică. Noi am cerut restabilirea situaţiei anterioare şi discuţii între cele două ministere, Ministerul Apărării din România, Ministerul Apărării din Ungaria, fiindcă aşa este prevăzut în acordul bilateral, în regulamentele internaţionale, şi când au stabilit se face, nu e nicio problemă, eu chiar încurajez să se facă mai repede", a spus Kelemen Hunor. Hunor consideră că problema de la cimitirul din Valea Uzului este o provocare „În rest, sunt provocări care pot fi judecate de oameni raţionali foarte uşor. Al cui e interesul de a provoca şi cui serveşte? Eu nu vreau să intru în amănunte, dar noi niciodată, nici în acest cimitir, nici în alte cimitire, nu am provocat, nu am mers peste alţii. Am respectat ceea ce cred că orice om de bună credinţă va respecta. Nu noi am deschis acest subiect, noi ne-am trezit în braţe, la începutul campaniei electorale, cu un subiect deschis de alţii", a afirmat liderul UDMR.

Reamintim că în acea zonă, în anii 1916-1917, au murit mii de soldaţi români, unguri, ruși, germani, austrieci, slovaci, sârbi și italieni, cărora, în toamna anului 1944, li s-au adăugat alte câteva sute. După terminarea Primului Război Mondial, Societatea Cultul Eroilor a format, în 1926-1927, un cimitir internațional, utilizând locul cimitirului militar existent din 1917. În cimitirul multinațional au fost așezate trupurile a 1306 soldați și ofițeri, din naționalitățile menționate. În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, în cimitir au fost începute lucrări de restaurare, sub organizarea Primăriei Dărmănești, de care reprezentanții politici maghiari s-au folosit recent, în proximitatea alegerilor pentru Parlamentul European, pentru a lansat acuze și denigrări la adresa reprezentanților români, concomitent cu o campanie de influență a coaliției de guvernare, pentru realizarea propriilor obiective. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău au demarat cercetări, vineri, după ce mai multe cruci ale eroilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului din Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din material plastic, sub pretextul că ar fi amplasate ilegal, imaginile fiind postate pe pagina de socializare a unor activişti maghiari.

Calin Popescu Tariceanu, presedinte interimar al tarii! Ipoteza care arunca in aer SCENA politica! Ce se intampla cu Iohannis

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI