Bătălia pentru şefia consiliului judeţean se duce în trei, între candidaţii PSD, PDL şi PNL. Primăria Râmnicu-Vâlcea pare predestinată lui Mircia Gutău. Marea necunoscută a alegerilor locale din judeţul Vâlcea o constituie şefia consiliului judeţean (CJ), asta pentru că la cea mai importantă primărie, cea din Râmnicu-Vâlcea, jocurile sunt ca şi făcute.
Actualul primar, Mircia Gutău (PDL), are toate şansele să câştige din primul tur, în ciuda problemelor cu DNA. Şi totuşi, alegerile pentru primăria reşedinţei de judeţ ţin capul de afiş pentru că acolo evoluează vedetele. În acest moment, sondajele interne îl creditează pe Mircia Gutău (PDL) cu aproximativ 70% din voturi, în vreme ce Gigi Matei (PSD) şi Bogdan Pistol (PNL) se află în jurul cotei de 15%.
Dosarul „Şpaga de la primărie“
Mircia Gutău trece în rândul localnicilor drept un bun gospodar, care a făcut multe lucruri bune în municipiu. Adevărul este că oraşul, important nod rutier, cunoaşte o dezvoltare frumoasă. Totuşi, numele lui Gutău a fost implicat în mai multe afaceri dubioase. Una dintre acestea a fost distrugerea unui parc de 6.000 metri pătraţi pentru a face loc unui mall la kilometrul zero al urbei. A mai fost acuzat că a modificat PUZ-ul oraşului pentru ca fiul său să poată construi patru blocuri pe un teren de 9.000 de metri pătraţi.
A făcut investiţii costisitoare prin încredinţare directă unor oameni de afaceri agreaţi doar de el. Un exemplu este achiziţionarea de mobilier stradal de lux, confecţiont din oţeluri speciale şi lemn de tek, rezistent la ger şi căldură, pentru care a cheltuit milioane de lei. S-a bucurat în permanenţă de sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, care însă a avut grijă să nu se afişeze cu el de când cu problemele cu DNA. În schimb, Elena Udrea, coordonatorul central al localelor din Vâlcea, şi-a declarat public simpatia pentru Gutău, în dese rânduri.
Cel mai controversat este cazul „Şpagă la primărie“, pentru care Mircia Gutău a fost arestat în anul 2006, împreună cu viceprimarul Nicolae Dicu, sub acuzaţia de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Despre ce a fost vorba? Viceprimarul a fost prins în flagrant de către procurorii DNA în timp ce primea 20.000 de euro de la un om de afaceri vâlcean pentru eliberarea unui certificat de urbanism. A fost arestat, împreună cu primarul Gutău, despre care procurorii spun că era destinatarul banilor. După doi ani de procese, cei doi au fost achitaţi de Curtea de Apel Alba-Iulia. Timp de patru luni, Mircea Gutău a fost arestat. Când a ieşit, a revenit în funcţie şi se bucură acum de o încredere de 75%, conform sondajelor de opinie.
Contracandidaţii lui Gutău
Candidatul PSD este Gigi Matei, fost membru PD, care are două mandate de consilier local la activ. A devenit celebru anul trecut după ce a refuzat o excursie în SUA plătită din bani publici.
PNL a intrat în cursă cu un candidat de numai 29 de ani. Bogdan Pistol este om de afaceri. Este acţionar la o firmă de construcţii care lucrează cu bani publici. Anul trecut a renovat şcolile din mai multe comune care aveau primari colegi de partid.
Vârsta: 50 de ani
Familie: căsătorit, 2 copii
Profesie şi studii: inginer, Facultatea de Mecanică Sibiu, Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Apartenenţa politică: PD din 1995, PDL din 2008
Avere: soţia, notar public, venit anual 100.000 lei Puncte tari: se implică în proiecte sociale (construirea de grădiniţe şi centre pentru bătrâni)
Puncte slabe: dosarul de la DNA, încredinţări directe de lucrări unor oameni de afaceri apropiaţi
Vârsta: 29 de ani
Familie: căsătorit, un copil
Profesie şi studii: economist, absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Management din Bucureşti
Apartenenţa politică: PNL
Avere: 100.000 de euro
Puncte tari: tinereţea şi neimplicarea în scandaluri
Puncte slabe: a prins gustul banilor de la bugetul de stat
Vârsta: 44 de ani
Familie: căsătorit, 2 copii
Profesie şi studii: economist, absolvent Facultatea de Management „Constantin Brâncoveanu“, masterat la SNSPA: „Managementul organizării conducerii civice şi politice“
Avere: este administratorul unei firme de materiale de construcţii (7 milioane de euro cifră de afaceri)
Puncte tari: este un bun manager
Puncte slabe: ca politician, vorbeşte mult, face puţin