Vadim Tudor, învins în instanţă de Ion Cristoiu. Urmează un proces istoric cu Nistorescu | VIDEO

Scandalul "Coroiu" a fost tranşat de Judecătoria Sectorului 1. Pentru că l-a calomniat, şeful PRM îi va plăti lui Cristoiu daune morale în valoare de 5.000 de lei, plus cheltuielile de judecată: 4.502 lei.

În noiembrie 2008, într-o emisiune tv, tribunul Corneliu Vadim Tudor a scos din diplomat un dosar al unui turnător al Securităţii şi l-a arătat cu degetul pe Ion Cristoiu. CNSAS a spus că ziaristul nu are nicio legătură cu informatorul "Coroiu", numele de cod pe care, din anchetele lui Vadim, l-ar fi primit Cristoiu. Pentru că a spus vorbe strâmbe, magistraţii au hotărât ca şeful PRM să-i plătească daune morale şi cheltuieli de judecată ziaristului.

Evenimentul Zilei: Ce atitudine credeţi că va avea Corneliu Vadim Tudor faţă de această decizie a instanţei? Ion Cristoiu: Nu pot s-o calculez, însă din punct de vedere juridic, el trebuie să fie destul de prudent, pentru că orice spune în plus se pricopseşte cu un nou proces. Nu cred că riscă. Oricum, pentru ce a scris imediat după celebra şedinţă (n.r. - termenul procesului din 19 mai a.c.), eu l-am dat în judecată. Prima şedinţă va fi pe 6 decembrie 2011. Eu cerusem 50.000 de lei, iar judecatoarea a apreciat, e dreptul ei, că e vorba doar de 5.000 de lei vechi.

Credeţi că va continua cu acu­zaţiile? Eu am intentat acest proces nu numai împotriva lui Corneliu Vadim Tudor, ci pentru a pune capăt oricăror zvonuri, şoapte şi bârfe, în legătură cu acuzaţiile de informator al Securităţii. Era una dintre modalităţile de a stabili adevărul. Şi s-a lămurit acest lucru printr-un document CNSAS, la cererea Judecătoriei, nu a mea. S-a dovedit că CNSAS nu are niciun dosar de urmărire şi nici de informator pe numele meu.

Care a fost sămânţa scandalului? Totul a început de la o emisiune cu Mihai Gâdea. Eu eram invitat permanent, iar acesta a difuzat un filmuleţ despre senatorii care fac nişte aranjamente, lobby ca să le crească pensiile. În filmul respectiv era cuprins şi Corneliu Vadim Tudor. Recunosc, marea mea greşeală, deşi mi-am dat seama imediat, a fost faptul că nu am reacţionat la faptul că înscrierea lui Corneliu Vadim Tudor pe acea listă nu era corectă. Nu era genul de om care să se bată pentru pensia lui. În pauza de publicitate l-a sunat pe Mihai Gâdea, nu pe mine, eu nu vorbesc cu el la telefon. Şi i-a cerut drept la replică, n-am fost atent la acest incident, că dacă aş fi ştiut, i-aş fi cerut lui Mihai Gâdea să-i dea drept la replică. Corneliu Vadim Tudor, supărat pe mine, a spus cum de nu am intervenit să-i cer moderatorului să-i dea drept la replică. "Sunt răsturnări de alianţe de rămâi cu gura căscată" Şi ce a urmat? Atunci a ţinut o conferinţă de presă în care a susţinut că eu sunt acea sursă "Coroiu", cel care l-a pârât la Securitatea. N-a avut niciun ecou conferinţa. Dar atunci, Vadim a spus: «Uitaţi cine îl critică pe Traian Băsescu, un turnător la Securitate». Eu pe atunci eram un adversar al preşedintelui, iar el un amic. La rândul său, Radu Moraru, care era pe aceeaşi baricadă, aflând despre acest lucru, l-a invitat la o emisiune Naşu. Între timp, m-am împăcat cu Radu Moraru, Vadim s-a împăcat cu trustul Antena 3, a fost invitat la Mihai Gâdea şi la Gabi Firea, dar eu am rămas cu procesul şi cu rezolvarea chestiunii. Sunt nişte răsturnări de alianţe în lumea noastră post-decembristă de rămâi cu gura căscată.

Pe ultima sută de metri, până să se pronunţe instanţa, a mai dat Vadim Tudor vreun semn că vrea să-şi ceară scuze şi să-şi retragă acuzaţiile? Au fost nişte contacte vagi prin intermediul unei persoane pe care o cunoşteam dinainte de ’89. Eu am insistat la instanţă că, dacă îşi cerea scuze, renunţam. Pe mine mă interesa să stabilesc adevărul. Şi sunt hotărât, nu numai în cazul acesta, ca orice calomnie adresată de un confrate, singura rezolvare e datul în judecată. Există şi replica multor jurnalişti, "libertatea presei, de ce să ne dăm noi în judecată", după părerea mea, chiar dacă durează 4-5 ani, este singura soluţie să punem capăt unor calomnii inten­ţionate, nu unor greşeli. Eu cred că e una dintre şansele de limpezire a acestei prese, de curăţare de calomniatori. Despre Nistorescu: "Cred că acesta va fi un proces istoric"

De ce l-aţi dat în judecată pe Cornel Nistorescu? La un material despre mine au apărut vreo zece comentarii cu înjurături şi calomnii la adresa mea. În calitatea sa de administrator şi re­da­ctor şef de site, trebuie să răspundă pentru postările care apar pe acea platformă. E singura soluţie de a pune capăt acestui fenomen.

Vă referiţi la moderarea comentariilor? Forumurile sunt extraordinare, au apărut pentru ca oamenii să-şi expună un punct de vedere, să aducă informaţii interesante, dar pentru că la noi nu sunt moderate, dau posibilitatea unora care stau prost cu capul să posteze numai înjurături.

De ce aţi ales să-l chemaţi în instanţă pe redactorul şef? În cazul site-ului Cotidianul.ro, proba mea este că, la fiecare articol, există o notă că înjurăturile şi calomniile nu sunt admise, sunt cenzurate. L-am dat în judecată pe cel care răspunde. Domnul Cornel Nistorescu are două variante, fie îşi asumă toate acele înjurături şi plăteşte toată paguba de 5.000 de lei, fie descoperă cine este autorul înjurăturii şi să plătească respectivul. Visul meu este să-l văd pe unul în carne şi oase care mă înjură, aş da orice, vreau să fie adus de mânuţă şi să-l întreb ce l-a apucat să mă înjure. Poate e un coleg care stă cu mine la rând la bibliotecă, un aşa-zis prieten sau vreun postac de partid.

Nu riscaţi un război cu foru­miştii? Eu cred că, prin acest gest, poate reuşim să curăţăm acest spaţiu. E umilitor că nişte oameni pot să spună despre alţi semeni de-ai lor lucruri atât de grave. Dacă i-ar vedea pe stradă, nu cred că ar avea curajul să le spună asemenea murdării. Cred că va fi un proces istoric, încerc să dau un caz de îndrumare, iar redacţiile să fie mult mai atente la aceste postări. CITIŢI ŞI:

  • Cristoiu: "De 20 de ani, Vadim intimidează justiţia"