Dan Claudiu Tanasescu, tovarasul lui C.V. Tudor de pe vremea lui Ceausescu, este al 27-lea parlamentar pierdut de PRM, din 2004.
Prietenul „de-o viata” al lui Corneliu Vadim Tudor, Dan Claudiu Tanasescu, a fost exclus ieri din PRM, in urma deciziei conducerii centrale a partidului. Impreuna cu acesta a fost exclus si Bebe Ivanovici, fost baron PSD, intrat in PRM in urma cu o luna.
Anuntul a fost facut printr-un comunicat de presa care motiveaza decizia printr-o formula evaziva: „Se fac vinovati de incalcarea obligatiilor statutare”. Liderii PRM au pastrat secretul in ceea ce priveste motivele acestei decizii radicale.
Tanasescu sustine ca nici macar lui nu i-au fost comunicate. El banuieste ca la mijloc ar fi o serie de neintelegeri legate de postul de televiziune Cosmos TV. In aceasta societate, C.V. Tudor are 60%, iar familia Tanasescu - 40%.
Banuieli
Dan Claudiu Tanasescu, senator de Dambovita, ne-a declarat ieri ca nu a primit „niciun fel de comunicare de la nimeni”. „Ce pot sa spun e ca acolo scrie ca Biroul Permanent a hotarat, ori aici este un fals grosolan, pentru ca Biroul Permanent nu s-a intrunit astazi, ca sa ma dea pe mine afara.”
Mai mult, Tanasescu sustine ca a aflat de la televizor de excludere, motiv pentru care a vrut sa se intalneasca cu Vadim la Camera Deputatilor, dar acesta a absentat. Supararea lui Vadim s-ar trage, spune Tanasescu, din niste divergente de opinii referitoare la postul Cosmos TV, care insa nu au degenerat in cearta.
„Probabil ca sunt niste strambe, sunt niste oameni pe langa el care i-au spus niste tepe si el le-a preluat. Nici daca ma roaga nu mai intru in partid”, spune Tanasescu. Presedintele PRM, C.V. Tudor, a refuzat sa argumenteze decizia: „Nu am mandatul Biroului Permanent sa precizez de ce l-am exclus, s-a dat un comunicat, va multumiti sau nu va multumiti cu ala. Eu nu voi spune o litera in plus”.
Vot la dublu
Recent, Dan Claudiu Tanasescu a fost implicat intr-un scandal legat de motiunea impotriva fostului ministru al justitiei, Monica Macovei. In luna februarie, Tanasescu a fost surprins de camere de luat vederi ca a votat de doua ori.
La acel moment, replica lui Vadim a fost ca-l va sanctiona pe Tanasescu daca va primi „o dovada plauzibila”, insa a catalogat acuzatiile PD drept „o falsa problema”.
PRM a ajuns la 8%, de la 13% Partidul Romania Mare are in prezent o pondere parlamentara de 8,4%, dupa ce, la alegerile din 2004, a intrat in forul legislativ cu aproape 13%. PRM este partidul cu cele mai mari pierderi in randul parlamentarilor.
Pe unde s-au raspandit oamenii Tribunului
Din cele 69 de mandate obtinute la alegerile din 2004, PRM mai are in acest moment 45. Desi au mai venit in PRM trei alesi, cei 27 de parlamentari care au parasit partidul, pana acum, s-au raspandit in grupurile PNL, PSD si PD.
Momentul reprezentativ il reprezinta iunie 2005, cand, alaturi de Corneliu Ciontu, 14 deputati au parasit PRM. Dintre acestia, cei mai multi au preferat sa ramana independenti si sa se inscrie in Partidul Noua Generatie al lui Gigi Becali.
Corneliu Ciontu, care a obtinut pozitia de vicepresedinte PNG, a fost urmat si de un vicepresedinte de consiliu judetean, trei consilieri judeteni, trei consilieri municipali, cinci primari, patru viceprimari si 51 de consilieri locali. La inceputul lunii iunie Ciontu a anuntat ca se retrage din politica, depunandu-si demisia din functie.
PD a racolat 7 parlamentari PRM, printre care Dorel Onaca, cel care s-a ocupat de campania lui Traian Basescu la referendumul din 19 mai, William Branza si Dumitru Puzdrea.
Nati Meir, fost PRM-ist si el, s-a inscris in PD Tulcea dupa ce a semnat motiunea de cenzura a democratilor. El asteapta insa avizul conducerii centrale a PD.
La PNL au ajuns Liviu Almasan, Mihai Lupoi si Viorel Duca. La social-democrati au ajuns Anghel Stanciu si Daniel Ionescu, in timp ce conservatorii i-au primit pe Petru Calian si Dragos Dumitriu.
TOVARASI VECHI Prieteni din anii ‘70
Relatia dintre Dan Claudiu Tanasescu si Corneliu Vadim Tudor dateaza de cateva zeci de ani. Cei doi au lucrat impreuna la revista „Saptamina”, coordonata de Eugen Barbu, unde Tanasescu avea rubrica permanenta la pagina de sport, iar Vadim scria materiale de propaganda.
„Am mancat impreuna, am baut un sprit impreuna, am fost la meciuri, toate din lume am facut, ca eram tineri si frumosi...”, ne-a declarat Tanasescu. In spiritul acestei prietenii fiul senatorului de la Mogosoaia, Ciprian Tanasescu, l-a ajutat pe C.V. Tudor sa puna bazele postului de televiziune Cosmos TV, unde Vadim detine 60% din actiuni, iar familia Tanasescu - 40%.
Esentiala a fost contributia companiei Unicorn Production, detinuta in proportie de 60a de Ciprian Tanasescu, care a pus la bataie licenta de emisie a postului. Asta, pentru ca C.V. Tudor nu a putut obtine avizul CNA din cauza functiei de parlamentar. Pe de alta parte, fiul lui Dan Claudiu Tanasescu a fost numit saptamana trecuta membru supleant in Consiliul de Administratie al TVR, in locul tatalui sau.