Vaccinul care combate dependenţa de cocaină

Un vaccin ar putea fi soluţia pentru dependenţa severă de cocaina, dar şi de alte substanţe precum heroina, metamfetamina şi nicotina.

Vaccinul care oferă imunitate în faţa adicţiilor a fost produs de cercetătorii de la Universitatea Cornell şi The Scripps Research Institute, iar momentan a fost testat doar pe şoareci, urmând ca în scurt timp să înceapă cercetările pe oameni. Vaccinul se adresează dependenţilor aflaţi în recuperare, cu o rată mare de recidivă, cu atât mai mult cu cât metadona nu funcţionează în cazul dependenţilor de cocaină.

Împiedică drogul să ajungă la creier "Datele de laborator arată că vaccinul protejează şoarecii de efectele cocainei şi credem că acesta este primul pas în tratarea adicţiilor la oameni. Vaccinul suprimă pur şi simplu efectele excitante ale drogului", subliniază Ronald Crystal, conducătorul studiului.

Spre deosebire de alte "tratamente" de acest gen, un astfel de vaccin nu acţionează asupra efectelor drogurilor asupra sistemului neurologic, ci blochează tranzitul cocainei spre creier. Mai mult, vaccinul s-a dovedit a fi cel mai eficient pe termen lung de până acum: cel puţin 13 săptămâni.

Cocaina este un drog foarte puternic, care fie este inhalat, fie se dizolvă în apă sau este injectat direct în sânge. Odată ce pătrunde în sânge, cocaina este absorbită rapid de creier şi produce o senzaţie euforică, care dă o dependenţă severă.