Vaccinarea femeii însărcinate poate salva viața copilului ei. Campania VACCIN pentru VIAȚĂ

Vaccinarea femeii însărcinate poate salva viața copilului ei. Campania VACCIN pentru VIAȚĂ

Epidemia de rujeolă din România ne învață o lecție extrem de dură și de dureroasă: 52 de morți, cei mai mulți copilași care nu puteau fi vaccinați fi ind prea mici, și aproape 13.000 de cazuri de îmbolnăvire. Cumplit e și că măcar o parte dintre acești copilași decedați ar fi putut fi protejați dacă mămicile lor erau imunizate contra acestei boli extrem de infecțioase, spun specialiștii.

Din cei 52 de morți din cauza complicațiilor date de rujeolă, mare parte aveau mai puțin de un an, vârstă la care se poate face vaccinul ROR, cel care te imunizează contra rujeolei, oreionului și rubeolei. Normal, dacă toți oamenii din jurul acestor copilași ar fi fost imunizați contra rujeolei, atunci micuții ar fi fost în viață.

Din păcate, însă, rata de vaccinare cu ROR, un vaccin blamat pe nedrept că ar provoca autismul, în ciuda miilor de studii făcute în toată lumea care dovedesc clar că nu e adevărat, e în scădere în România.

Și atunci se naște întrebarea: Cum poate o mamă să- și protejeze pruncul până la vârsta la care el poate fi vaccinat?

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Testați-vă înainte de a rămâne însărcinate!

„E foarte simplu! În primul rând, înainte ca o femeie să rămână însărcinată, mă refer aici la sarcinile planificate, ea își poate face analize ca să vadă dacă este sau nu imună la bolile infecțioase cele mai periculoase pentru un nou-născut.

E vorba de bolile pneumococice, de rujeolă, de tetanos, de tuse convulsivă, poliomielită, difterie, în esență toate bolile pentru care copilașii se vaccinează abia de la vârsta de 2 luni în sus.

Dacă nu este imună la aceste boli, deci organismul ei nu-i poate transmite anticorpi copilului, atunci trebuie să se vaccineze și abia apoi să rămână însărcinată. Sunt, însă, și vaccinuri care pot fi făcute femeilor însărcinate, dar cu mai mult de o lună înainte ca acestea să nască”, a explicat, exclusiv pentru EvZ, prof.dr. David Salisbury, fost coordonator al programului național de vaccinare din Marea Britanie.

Doar anticorpii mamei ajung la copil

Expertul absolvent al Facultății de Medicină de la Oxford, prezent la un forum despre siguranța vaccinurilor, desfășurat la Grange Castle din Dublin, spunea și că organismul femeii însărcinate are nevoie de circa o lună ca să poată produce anticorpi și să-i transfere prin placentă fătului.

„Să ne înțelegem, vaccinul nu ajunge direct în copil! Niciodată! Ci în organismul mamei, care produce anticorpi și-i transferă copilului ei. Aceștia îi vor oferi copilașului un grad de protecție până când va ajunge la vârsta la care poate fi el însuși vaccinat”, a mai spus David Salisbury.

Ce vaccinuri își poți face înainte și în timpul sarcinii

Ca să se poată proteja pe ea și pe copilul ei, o viitoare mamă are la îndemână mai multe vaccinuri pe care și le poate face. „Mecanismul este simplu”, a explicat, exclusiv pentru EvZ, Dr. Sandra Adalgiza Alexiu (foto), preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, la dezbaterea organizată de ARPIM în Săptămâna Mondială a Imunizării.

 

Trebuie să facă analize!

„Trebuie să obișnuim mamele să-și facă niște controale înainte de a rămâne însărcinate, ca să vedem dacă au anticorpi de varicelă, de rujeolă și așa mai departe, ca să le putem vaccina. Pentru anumite boli nu poți face vaccinul în timpul sarcinii. Pe urmă, la fel, sunt vaccinuri care se pot face în timpul sarcinii, cele cu virusuri moarte, de tipul vaccinului gripal sau a celui tetanic. Pe lângă ele, îl mai putem face pe cel contra difteriei și tusei convulsive, care sunt înglobate într-un vaccin multiplu. Gravidele sunt vaccinate în Marea Britanie cu diftero-tetano-pertussis, același vaccin care acum se face la noi la copiii de 14 ani! Cu cât mai devreme în timpul sarcinii, cu atât mai bine, pentru că acest vaccin are nevoie de timp ca să producă un titlul mai mare de anticorpi care să treacă, prin placentă, la copil”, a arătat dr. Alexiu.

Ea spune că e un mit că dacă-ți alăptezi copilul exclusiv la sân o să fie sănătos tun și n-o să ia nicio boală.„Majoritatea acestor anticorpi nu trec prin lapte de la mamă la copil, ci prin placentă, de aceea ei trebuie transferați în timpul sarcinii. Prin laptele matern nu dăm mare lucru în materie de anticorpi contra bolilor infecțioase”, a mai arătat ea.

 

Îl poți proteja și în primele luni de viață

Centrul american pentru Controlul Bolilor și Prevenție (CDC), în ghidul său pentru femeile însărcinate, arată că două vaccinuri sunt absolut necesare în timpul sarcinii: cel contra tusei convulsive (sau pertussis) și cel contra gripei.

Dar, la capitolul „Ține-ți copilul sănătos și după ce naști”, CDC notează și că „după ce naști, medicul îți poate recomanda să faci anumite vaccinuri, pentru că protejându-te pe tine ca să nu faci o boală infecțioasă, îți ferești copilul”.