Vaccin impotriva cancerului lansat astazi in Romania

Singurul vaccin care previne un tip de cancer (cel de col uterin) se va gasi de acum si in farmaciile de la noi.

Primul vaccin care este capabil sa previna aparitia cancerului de col uterin va fi lansat astazi in Romania, dupa ce la sfarsitul anului trecut a intrat pe piata din Statele Unite ale Americii si in tari din UE. Tot de azi, vaccinul, numit Silgard,  se va gasi in farmacii din toata tara. Pentru a avea efect, se recomanda administrarea lui in special tinerelor intre 9 si 26 de ani.

Virusuri transmise pe cale sexuala Vaccinul actioneaza impotriva a patru tipuri de papiloma virusuri umane (HPV), ce se pot transmite in special pe cale sexuala, dar si prin contact cu pielea unei persoane infectate sau prin obiecte precum prosoapele folosite de mai multe persoane.

Virusurile papiloma pot cauza la femeile tinere, in special, leziuni care se transforma in veruci genitale sau cancer de col uterin. Administrarea vaccinului se recomanda sa fie facuta in special tinerelor intre 9 si 26 de ani.

"Este ideal ca vaccinul sa fie facut inainte de inceperea vietii sexuale. Se poate face insa si femeilor peste 26 de ani, dar medicul trebuie sa judece cazul individual, in functie de istoricul femeii. Facut mai tarziu, vaccinul nu face rau, insa este posibil sa nu aiba efect", considera profesorul Radu Vladareanu, medic primar obstetrica-ginecologie, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie Elias din Bucuresti.

Silgard se elibereaza doar cu reteta 

Vaccinul poate fi luat din farmacii pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, de un medic infectionist, pediatru sau de un ginecolog. El se administreaza la un cabinet medical dupa o schema de vaccinare: intr-un interval de sase luni trebuie sa se faca trei doze (in prima, a doua si a sasea luna).

Chiar daca se vaccineaza, femeilor li se recomanda sa faca in continurare testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col: o data pe an cele intre 20 si 40 de ani si la un interval de sase luni, in cazul femeilor peste 40 de ani.

Cancerul de col uterin este a doua cauza de mortalitate in Europa in randul femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, dupa cel mamar. In Romania, incidenta bolii este si mai mare, multe femei ajungand la medic in ultima faza  a bolii.