Evenimentul Zilei > Social > Vacanțe de coșmar pentru turiștii români din Turcia. Stațiunile sunt evacuate din fața flăcărilor. Erdogan a evocat incendii de origine criminală
Vacanțe de coșmar pentru turiștii români din Turcia. Stațiunile sunt evacuate din fața flăcărilor. Erdogan a evocat incendii de origine criminală

Vacanțe de coșmar pentru turiștii români din Turcia. Stațiunile sunt evacuate din fața flăcărilor. Erdogan a evocat incendii de origine criminală

Incendiile de vegetație care fac prăpăd pe întreg Litoralul Turciei au dus la evacuarea multor stațiuni foarte iubite de români. O parte din turiștii români au fost evacuați de autoritățile turce până la stabilizarea situației.

Potrivit martorilor, aerul este irespirabil, din cer plouă cu cenușă și frunze arse, iar în unele zone ca stațiunea Marmaris, turiștii, inclusiv români, au fost evacuați din hoteluri după ce flăcările s-au apropiat periculos de mult. Preşedinţia turcă a evocat incendii de origine criminală. Recep Tayyip Erdoğan a transmis că ”cei responsabili de aceste atacuri vor plăti”.

Fumul pune cele mai mari probleme

Un român care este cazat la 20 de kilometri de zona Manavgat, unde au fost turiști evacuați, a filmat norul gros de fum și flăcările care se vedeau ieri de la balconul camerei. ”Din ce am înțeles au fost mobilizați foarte mulți pompieri, 23 de elicoptere, 4 avioane și peste 100 de autospeciale. Singura problemă este fumul, care aduce cu el resturi de vegetație arsă, care se așează în piscină, în balcoane, și pe nisip”, ne-a transmis acesta.

Deocamdată focarele sunt departe de cele mai multe stațiuni aflate în topul preferințelor românilor, însă fumul creează o stare de teribil disconfort. ”Ne-am trezit foarte speriați deoarece fumul era destul de aproape de resortul în care ne aflăm. Aerul devenise irespirabil, ningea cu funingine și nu s-a putut sta la plajă”, a declarat o altă turistă pentru News Hour with CNN difuzat de Antena 3.

În Side, turiștii au filmat operațiunile de salvare. ”Incendiile s-au reaprins. Dimineață a fost mai bine, a fost aerul suportabil. Soarele este ca în ceață, de sus pică funingine și ace de pin arse”, povestește o turistă româncă.

În stațiunea Lara, cea mai îndepărtată de focar, românii au stat relativ mai liniștiți. ”Doar un nor de fum, ce se vede înspre mare. Am înțeles de la cei de la recepție că incendiul a fost izbucnit undeva la 84 de kilometri de aici”. Românilor care pleacă în Turcia, autoritățile le transmit că sunt în alertă.

4 victime în incendiile forestiere de pe litoralul turc

Cel puțin 4 persoane au murit în incendiile forestiere active din sudul Turciei. Pompierii luptă de 3 zile cu peste 60 de focare izbucnite în 16 provincii de pe coasta Mării Egee și Mării Mediterane. Au izbucnit succesiv, miercuri, incendii de vegetație în regiunea mediteraneană a Turciei și continuă chiar și la acest moment. Sute de hectare au fost pârjolite în 3 regiuni mari.

Mai multe hoteluri din Antalya și Marmaris au fost evacuate în regim de urgență. Autoritățile au evacuat 18 sate din Antalya, iar alte 16 în provinciile învecinate Adana și Mersin. Cel mai grav incendiu a fost în Manavgat, un oraș din provincia Antalya, vizitat de un număr mare de turiști. Zeci de persoane au fost spitalizate deoarece au suferit arsuri și au inhalat mult mfum.

Sursa foto: Facebook

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.