Senatorii și deputații se relaxează toată vara. În clădire rămân sute de funcționari, care își programează concediile prin rotație
Încă de la intrarea în Casa Poporului simţi un aer de vacanţă. SPP-iştii par şi ei mai liniştiţi. La filtrul de control nu stă nimeni la coadă. Se simte lipsa celor peste 500 de senatori și deputați. În timpul sesiunii parlamentare e forfotă mare. Aleșii discută pe holuri, merg de la o comisie la alta sau se grăbesc la şedinţele de plen „pentru că trebuie votată o lege importantă”. Funcţionarii aleargă cu dosare groase pe holurile mari, strigă la liftieră să mai ţină puţin liftul că se grăbesc, iar invitaţii se pierd prin Casa Poporului şi întreabă încoace-ncolo unde e sala x.
FOTO : Sute de proiecte de legi au fost lăsate de parlamentari pentru sesiunea următoare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Acum, abia dacă te-întâlneşti cu cineva pe holurile mari acoperite cu covoare roșii, lungi de câțiva metri.
Pe ușile sălilor de plen s-a pus sigiliul, iar pe holuri întâlnești din când în când câte un funcționar nu prea grăbit care, în timp ce merge, vorbeşte la telefon despre concediul în care a fost sau în care urmează să plece. Pe holurile principale dai de câte un grup de turişti străini care sunt mereu impresionaţi şi fac continuu fotografii sau de câte o doamnă trecută de 40 de ani care curăţă de zor marmura ori şterge praful de pe busturile expuse pe alocuri.
Angajații parlamentarilor, la treabă
Dacă în sesiunea parlamentară la res taurantele din Casa Poporului la orele prânzului sunt cozi interminabile, în vacanță poți să te așezi la ce masă vrei. Bufetul de la Senat - un loc în care abia dacă poți arunca un ac, atunci când aleșii sunt la serviciu - acum e gol. La o masă, într-un colţ, stau vreo patru, cinci persoane la „o pauză de cafea şi ţigară”. Discuţiile sunt tot despre vacanţă. „Mai am o săptămână şi intru în concediu”, spune fericită una dintre doamne. Dacă senatorii şi deputaţii au toată vara la dispoziţie să meargă în vacanţe luxoase în Indonezia, Grecia, Turcia sau Brazilia, angajaţii lor de la cabinetul parlamentar au doar două săptămâni de vacanţă. „Mergem prin rotație în concediu, astfel încât la cabinetul parlamentar să fie în permanență cineva”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, un angajat.
Iohannis le-a stricat vacanța
Codul Fiscal le scurtează vacanţa parlamentarilor cu o săptămână. Deşi, teoretic, aceştia trebuie să îşi reia activitatea abia la 1 septembrie, aleşii se întorc la muncă în ultima săptămână din luna august, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis la Parlament spre reexaminare Codul Fiscal. În perioada 24-26 august, parlamentarii se vor reuni în sesiune extraordinară, urmând să se mai bucure de câteva zile de relaxare până când începe oficial cea de-a doua sesiune şi ultima din acest an.
În ultima sesiune parlamentară, aleşii au votat peste 730 de proiecte legislative
De la 1 septembrie aleşii vor avea mult de muncă, având în vedere că peste 700 de legi așteaptă soluții din partea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților și din Senat pentru a ajunge la votul final. Deși o parte dintre ele aleșii au promis că vor fi adoptate în sesiunea care s-a încheiat, deputații și senatorii le-au amânat cel puțin până la toamnă. Printre ele se numără Legea votului prin corespondență, revizuirea Constituției sau modificările la Codul Penal. Tot în sesiunea care urmează, Guvernul Ponta se va confrunta cu o nouă moţiune de cenzură cu care liberalii au amenințat.
FOTO: Uşile sălilor de plen sunt sigilate. Nimeni nu calcă în acestea până nu se întorc parlamentarii FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Anul acesta parlamentarii au lucrat, cumulat, 316 ore, adică echivalentul a 39 de zile la un program de opt ore. În afara zilelor libere de Paşte, Rusalii sau alte sărbători, între cele două sesiuni parlamentare (februarie - iunie şi septembrie - decembrie) parlamentarii sunt într-o bine meritată vacanţă.
Timp de trei luni în Palatul Parlamentului e linişte.
Mai mulți vizitatori
Chiar dacă aleşii nu sunt la muncă, Casa Poporului se bucură de forfotă din partea turiştilor. Palatul Parlamentului rămâne și pe timpul verii unul din cele mai vizitate obiective turistice din București, alături de Muzeul Satului. În vacanţa parlamentară o medie de 700-800 de turişti străini şi români vizitează zilnic Parlamentul. Cei mai mulţi vizitatori sunt în zilele de sâmbătă, când trec pe la Parlament peste 1.000 de persoane dornice să vadă una dintre cele mai scumpe clădiri administrative din lume. Construcţia este pe locul II în lume, după Pentagon - cu o suprafaţă desfăşurată de 330.000 metri pătraţi.