Evenimentul Zilei > Monden > Cât costă să pozezi nud în faţa unui sanctuar? „Artista” a aflat!
Cât costă să pozezi nud în faţa unui sanctuar? „Artista” a aflat!

Cât costă să pozezi nud în faţa unui sanctuar? „Artista” a aflat!

Actriţa franco-luxemburgheză Déborah De Robertis, 34 de ani, care a apărut goală puşcă în faţa sanctarului din Lourdes, a fost condamnată.

Artista franco-luxemburgheză Deborah de Robertis a fost condamnată joi de justiţia franceză la achitarea unei amenzi în valoare de 2.000 de euro, dintre care 1.000 cu amânarea aplicării, după ce în 2018, în cadrul unuia dintre performance-urile sale, a apărut dezbrăcată în faţa grotei sanctuarului din Lourdes (sud-vestul Franţei).

Vom face apel, a declarat avocata acesteia, Marie Dose, subliniind că este vorba despre prima condamnare penală a clientei sale. Artista în vârstă de 36 de ani a fost de mai multe ori achitată după performance-uri similare, inclusiv în 2017, când şi-a expus părţile intime la muzeul Luvru, în faţa tabloului Gioconda, de Leonardo da Vinci.


Cele mai picante detalii despre cazul artistei – dar şi poze incendiare – puteţi citi şi vedea aici: Actriţa a apărut GOALĂ în faţa sanctuarului de la Lourdes. Şocul a fost atât de puternic încât… FOTO-ŞOC în articol


Pe 31 august 2018, Deborah de Robertis a stat dezbrăcată, cu mâinile împreunate şi având capul acoperit cu un voal albastru, la intrarea în grota sanctuarului din Lourdes, unde, potrivit tradiţiei catolice, Fecioara Maria i s-a arătat lui Bernadette Soubirous, în 1858. Mai multe persoane aflate la faţa locului au încercat să îi acopere trupul şi au chemat poliţia.

A şocat credincioşii cu apariţia sa nud

Sanctuarul a depus apoi plângere, condamnând un act de exhibiţionism care a şocat credincioşii prezenţi şi denunţând un demers ”care se pretinde artistic. Această decizie vine împotriva jurisprudenţei care se creionează în prezent referitor la expunerea indecentă”, a subliniat joi Dose.

Rolul instanţelor penale nu este de a decreta cine este artist şi cine nu este. Libertatea de exprimare nu trebuie să suporte ingerinţe disproporţionate, a declarat avocata, reluând ideile pledoariei sale din 26 iunie cu prilejul audierii în faţa instanţei penale din Tarbes (sud-vest).

Consecinţele juridice sunt importante, este important să dezbatem, să aducem în discuţie probleme care ţin de politică, a declarat pentru AFP Deborah de Robertis.

Din punct de vedere feminist, emanciparea are legătură cu trupul. Este normal ca femeile să-şi utilizeze corpul ca mijloc de exprimare, este o inversare, a adăugat artista, care a mai afirmat că va folosi în continuare performance-ul, ca modalitate de exprimare.

Deborah de Robertis a fost dată în judecată de mai multe ori pentru expunere indecentă, dar a fost de fiecare dată achitată.

În 2014 şi 2016, artista a ajuns în faţa justiţiei în urma a două reprezentaţii susţinute la Muzeul Orsay din Paris, unde a recreat tablourile L’origine du monde, de Gustave Courbet, şi Olympia, de Edouard Manet, notează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: