Va fi ultima misiune în Afganistan. Mii de soldaţi ai SUA aşteaptă semnalul

Va fi ultima misiune în Afganistan. Mii de soldaţi ai SUA aşteaptă semnalul

Jurnaliştii americani au dezvăluit recent că reprezentanţii Pentagonului mobilizează mii de soldaţi ai Infanteriei Marine a SUA pentru o posibilă evacuare a ambasadei din Kabul, în ceea ce ar putea fi o ultimă misiune în Afganistan.

Conform New York Times, Administraţia Joe Biden ia în calcul posibila prăbuşire a guvernului afgan în următoarele 30 de zile. În acest context, oficialii Ambasadei SUA de la Kabul au emis joi o alertă pentru toţi cetăţenii americani care se mai află în Afganistan.

Ei au fost sfătuiţi „să părăsească imediat ţara folosind orice cursă aeriană comercială posibilă”. Când a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum vor încerca autorităţile americane să evite în prezent situaţia apărută la căderea Saigonului, în timpul războiului din Vietnam. purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat: „Nimeni nu abandonează Afganistanul.”

Anunţul a fost lansat în aceeaşi zi în care talibanii au cucerit oraşul Herat, al treilea ca mărime din Afganistan. Asta s-a întâmplat la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Germania urmează exemplul SUA

În acest context, şi reprezentanţii Germaniei au emis un apel similar către propriii cetăţeni: „Părăsiţi imediat Afganistanul.” La această măsură s-a ajuns din cauza deteriorării situaţiei de securitate.

Profitând de retragerea soldaţilor americani din Afganistan, talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime. Rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor.

Soldat american în Afganistan

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter: „Inamicul a fugit. Zeci de vehicule militare, arme şi muniţii au căzut în mâinile insurgenţilor.”

Se încearcă un acord cu talibanii

Degradarea situaţiei militare a forţat Guvernul Afganistanului să propună talibanilor o împărţire a puterii în schimbul încetării violenţei. Totuşi, de la tratativele de pace de la Doha, în septembrie 2020, insurgenţii nu au dat niciun semn că ar fi dispuşi la un compromis.

Astfel, talibanii profită la maximum de retragerea misiunii trupelor internaţionale conduse de SUA. Peisajul este sumbru în Afganistan, ţară sfâşiată de luptele care au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime.

Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară. Aici, persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii precare.

„Date fiind condiţiile de securitate şi personalul redus, capacitatea ambasadei de a asista cetăţenii americani în Afganistan este extrem de limitată, inclusiv în interiorul capitalei Kabul”, se arată în mesajul misiunii diplomatice a SUA.