Guvernul Orban va ataca la CCR proiectul de lege privind rectificarea bugetară. PSD a trecut în Parlament mai multe amendamente, printre acestea fiind creşterea pensiilor cu 40% şi salarii mai mari cu 200 de lei pentru profesori.
Actuala putere acuză că acest fapt ar aduce mari probleme economice pentru Guvern
Fiind lăsat Guvernul să depună sesizarea, instituţia care atacă proiectul de lege adoptat marţi de Parlament are 20 de zile la dispoziţie să înregistreze sesizarea, nu două, cum ar fi cazul pe cale parlamentară. Camerele reunite ale Parlamentului au votat marţi, proiectele de lege privind rectificarea bugetului de stat şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care includ dispoziţii cu un impact bugetar semnificativ: - creşterea pensiilor cu 40%; - salarii mai mari pentru profesori cu 200 de lei; - bani în plus pentru primării.
Parlamentul a votat majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani.
PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională legea. Rectificarea bugetară a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului în forma dorită de PSD.
Au fost 242 de voturi pentru, modificările fiind susținute de PSD, ALDE, Pro România și UDMR.
Premierul Ludovic Orban a declarat că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă″” şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.
„Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a afirmat atunci Ludovic Orban.