Au început disponibilizările masive ca urmare a comasării ministerelor. Din cele 28 de ministere ale Guvernului Dăncilă, au rămas 16.
UPDATE: Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că cifrele prezentate de deputata Anișoara Radu reprezintă un fake-news marca PSD. „Avem 325 de angajați la Ministerul Economiei, nu 900, cum a calculat ea. Nicăieri, în proiectul pus în dezbatere publică, nu scrie că vor fi disponibilizări. Desigur, vor fi reduceri, dar la nivelul eșaloanelor superioare pentru că, prin comasare, dispar o mulțime de secretari de stat, consilieri și alte funcții de conducere”, a explicat ministrul. Întrebat ce vor face serviciile de resurse umane sau contabilitate de la ministerele comasate, Virgil Popescu a spus că, în condițiile în care structura ministerului va fi mai mare și volumul de muncă a acestor servicii va crește, deci este nevoie de oameni.
Stire inițială
A fost pusă în dezbatere publică Hotărârea de Guvern care prevede modul de reorganizare prin comasare al Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Ministerului Turismului şi Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Toate cele patru ministere aveau în organigramă un număr total de 1.806 angajaţi, exclusiv demnitari şi cabinetele acestora.
Conform HG-ului pus în dezbatere publică, noul minister, denumit Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, va avea un număr total de angajaţi de 1.146 plus 49 de posturi pentru demnitari şi cabinetele acestora. Asta înseamnă că 660 de persoane vor fi disponibilizate, susține deputata PSD Anișoara Radu.
Parlamentara social-democrată adaugă că „majoritatea au obţinut locurile prin concurs, cei mai mulţi cu mult înaintea Guvernării PSD” și îl întreabă pe ministrul Virgil Popescu cum va proceda. „Care vor fi criteriile prin care 660 de angajaţi prin concurs vor fi trimişi acasă? Va fi un concurs pentru toţi angajaţii şi cei mai buni vor rămâne sau se va tăia din pix?
Orice variantă vor aplica, oamenii vor contesta concursurile sau pur şi simplu vor da în judecată Guvernul şi vor câştiga, exact cum s-a întâmplat şi în timpul Guvernului Băsescu/Boc (...) Chiar dacă angajaţii disponibilizaţi vor câştiga procesele, acest lucru se va întâmpla peste un an sau doi, iar atunci poate nu vor mai fi ei la guvernare”, susține deputata.
Premierul Ludovic Orban declara recent: „Cei care care sunt capabili în cadrul noi organigrame vor fi preluați, în urma unor concursuri, dar există și această variantă a disponibilizării”. El a precizat că aceștia, dacă sunt buni, își pot găsi de lucru în sectorul privat.