Evenimentul Zilei > Actualitate > Utilizatorii sunt vizați de un nou tip de atac informatic. Metoda seamănă cu escrocheria „Accidentul”
Utilizatorii sunt vizați de un nou tip de atac informatic. Metoda seamănă cu escrocheria „Accidentul”

Utilizatorii sunt vizați de un nou tip de atac informatic. Metoda seamănă cu escrocheria „Accidentul”

O nouă amenințare îi vizează pe utilizatorii de Gmail și Outlook, stârnind îngrijorare în rândul experților în securitate informatică. Noile atacuri nu seamănă cu nimic din ceea ce au mai încercat infractorii cibernetici până în prezent.

Experții în securitate informatică recomandă utilizatorilor de Gmail și Outlook să fie mult mai atenți și mai precauți atunci când își accesează emailurile primite. Aceasta deoarece o nouă amenințare informatică îi vizează pe utilizatorii celor mai populare platforme de mesagerie electronică, după cum relatează Express.co.uk.

În prezent, infractorii cibernetici trimit e-mailuri care par să provină de la reprezentanții unor companii mari precum Amazon sau Paypal. Autorii mesajului pretind că o achiziție importantă tocmai a fost făcută în contul victimei. Totul pare foarte convingător, mesajele folosind fonturi și logo-uri oficiale, motiv pentru care noua înșelătorie stârnește îngrijorarea experților în ecuritate.

E-mailul nu conține nici o modalitate simplă de a bloca presupusa achiziție făcută în numele utilizatorului. Acesta este îndemnat să sune la un anumit număr de telefon, indicat în mesaj, însoțit de un mesaj care spune: „Dacă nu ați făcut această achiziție, vă rugăm să ne sunați”.

Astfel, cei care pică în capcană vor fi puși în legătură, la celălalt capăt al firului, cu o persoană care pretinde că reprezintă compania de la care provine mesajul. În realitate este vorba tot de un escroc care va căuta să obțină cât mai multe informații despre utilizator, numere de cont, parole, detalii bancare etc.

Alternativ, escrocii ar putea încerca să păcălească utilizatorii să transfere bani într-un cont fals sau chiar să-I determine, sub diferite pretexte, să instaleze un troian care să facă ravagii în PC-urile personale.

Noua escrocherie a stârnit îngrijorare

Această nouă înșelătorie este numită „vishing” și a stârnit îngrijorare în rândul experților care spun că un mare număr de asemenea emailuri au fost transmise utilizatorilor. Potrivit acestora, accesarea unui număr de telefon face ca înșelătoria să fie mult mai credibilă, iar hoților cibernetici le dă posibilitatea să obțină un număr mai mare de informații.

Specialiștii în securitate cibernetică se așteaptă ca acest tip de înșelătorie să devină din ce în ce mai populară în viitorul apropiat. Roman Dedenok, de la Kaspersky, a explicat mai multe despre această amenințare:

„Am detectat recent mai multe valuri de e-mailuri spam, aparent de la companii de renume, care anunță destinatarii despre achiziții substanțiale. Obiectul în cauză este, de obicei, un dispozitiv de înaltă performanță, cum ar fi cel mai recent Apple Watch sau un laptop de gaming cumpărat de pe Amazon sau plătit prin PayPal. Înșelătoria se bazează pe faptul că destinatarii sunt atât de alarmați de pierderea unor sume deloc nesemnificative încât vor acționa pripit, sperând să își recupereze banii”.

Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică

Kaspersky a emis mai multe recomandări pentru a evita pe cei aflați în astfel de situații să pice victime ale escrocilor:

Nu sunați înapoi;

Conectați-vă din contul dvs. la serviciul în cauză – tastați adresa în browser, fără să accesați vreun link indicat în mesaj. Astfel veți putea verifica comenzile făcute sau ultimele acțiuni care au fost făcute;

Verificați soldul și lista tranzacțiilor recente de pe toate cardurile dumneavoastră, dacă aveți motive de îngrijorare;

Instalați un antivirus fiabil cu protecție împotriva atacurilor financiare, phishing-ului și a fraudei online.

Ce este vishing-ul?

Vishing este prescurtarea de la voice plus phishing, un tip de atac informatics bazat pe faptul că odată cu trecerea la munca de la distanță, telefonul a devenit un dispozitiv foarte important. Acesta este transformat de infractori într-o armă prin care pot frauda.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: