Utilizarea profitabilă a unor roboți colaborativi în industria alimentară

Utilizarea profitabilă a unor roboți colaborativi în industria alimentară

Roboții colaborativi pot fi utilizați în diverse sectoare industriale pentru obținerea unor avantaje considerabile. Poate fi vorba despre domeniul medical, despre industria auto, despre domenii științifice, tehnologice sau electronice și multe altele.

O utilitate însemnată o are folosirea acestor roboti industriali și în sectorul alimentar, acolo unde sunt realizate diverse sarcini și procese chiar și în medii de lucru nefavorabile angajaților umani.

Ce aplicații ale roboților colaborativi sunt posibile în sectorul alimentar?

De la ambalare sau îngrijirea mașinilor la sarcini de lucru repetitive, etichetare sau paletizare, roboții colaborativi realizează numeroase sarcini de lucru în industria alimentară. În ceea ce privește manipularea materialelor, coboții pot realiza activități de ambalare, paletizare, adunarea gunoiului sau etichetare, umplere, depozitare și altele.

Ce sunt roboții manipulare a materialelor?

Una dintre categoriile de roboți colaborativi este reprezentată de roboții de manipulare a materialelor, aceștia fiind utilizați pentru manipularea, ambalarea și paletizarea unor produse sau materiale sau chiar pentru etichetare. Prin utilizarea acestui tip de coboti, angajații sunt eliberați de sub povara sarcinilor grele de lucru și nu mai sunt nevoiți să realizeze sarcini de lucru repetitive, fiind în același timp crescută productivitatea și reduse costurile necesare pentru ambalarea și distribuirea produselor. În acest fel, operațiunile care se realizează în lanțurile de aprovizionare devin nu numai mai simple, ci și mai rapide și mai eficiente, brațele robotice devenind soluția perfectă pentru manipularea materialelor și produselor în industria alimentară și nu numai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modelele de roboti paletizare sunt nu numai eficiente, ci au și o utilizare ergonomică, dat fiind că angajații nu mai sunt nevoiți să facă sarcinile de lucru repetitive. Flexibili, ușor de utilizat și potriviți pentru a ridica greutățile în locul angajaților, roboții de paletizare ajută la mărirea cantității de lucru, crescând randamentul și sporind în acest fel profiturile.

Care sunt avantajele roboților colaborativi în industria alimentară?

La fel ca și în alte industrii, și în cea alimentară este vorba despre numeroase avantaje pe care le are utilizarea roboților colaborativi. Este vorba despre o productivitate crescută, despre ușurința în utilizare a acestora, despre reducerea stării de inactivitate, despre o siguranță mai mare pe care o are angajatul la locul de muncă, atunci când este nevoie de realizarea unor sarcini de lucru periculoase și altele asemenea.

Prin faptul că roboții colaborativi lucrează împreună cu oamenii, nu în locul lor, acest lucru duce la o creștere a productivității, în același timp sarcinile de lucru fiind simplificate, realizate cu o mai mare rapiditate și cu o precizie crescută. Pentru că roboții nu au nevoie de pauze de masă sau de odihnă, aceștia pot realiza sarcinile de lucru fără încetare, ceea ce face ca aceștia să fie favorabili ratei crescute de producție, respectiv reducerii costurilor.

Instalarea, programarea și utilizarea roboților colaborativi sunt simple, ceea ce face ca timpii de pornire să fie rapizi, iar după configurare nu este nevoie decât de supraveghere minimă. În acest fel, sunt reduse și perioadele de inactivitate, iar sarcinile repetitive sunt realizate fără a exista riscul de a interveni plictiseala. Totodată, este vorba despre o siguranță mai mare în utilizare, mai ales că în industria alimentară trebuie respectate cu strictețe standardele de igienă.