USR vrea DEPOLITIZAREA Curții Constituționale. VEZI ce măsuri au luat

La finele lunii anterioare, USR a depus în Parlament o inițiativă legislativă pentru modificarea Legi 47/1992 privind funcționarea Curții Constituționale. Ei vor ca instituția să fie ferită de jocurile politice și să aibă o mai mare independență în acțiunile sale. Astfel aleșii USR propun ca judecătorii CCR să nu fi făcut parte dintr-un partid politic în ultimii 9 ani, cât și posibilitatea formulării opiniilor concurente și separate.

„Remarcăm că, în general, formaţiunea politică PSD a nominalizat pentru funcţia de judecător constituţional  membri proprii, personalităţi care au exercitat funcţii publice în numele său sau, într-unul dintre cazuri, chiar având legături de familie cu un membru din conducerea sa, spre deosebire de celelalte formaţiuni politice, care, cu câteva mici excepţii, au înţeles să nominalizeze personalităţi indepdente, neafilitate politic”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte propunerea legisaltivă depusă de 39 de deputaţi şi senatori USR, la Camera Deputaţilor, pe 27 iunie.

Propunerea  de modificare a Legii 47/1992 vine să consolideze rolul Curţii Constituţionale într-un stat de drept, prin introducerea unor garanţii suplimentare privind înalta pregătire, independenţa şi imparţialitatea judecătorilor de la Curte, explică iniţiatorii proiectului. 

Condițiile pentru numirea judecătorilor CCR, modificate

USR propune și schimbarea criteriilor de numire a magistraților CCR, mai precis condiția ca judecătorii să nu fi fost membri de partid în ultimii nouă ani. 

Prin urmare, articol 61, alin. (3) din legea 47 va stipula:

„Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior şi să nu trebuie să fi fost membru într-un partid politic în ultmii 9 ani.”

Libera exprimare a CCR

Parlamentarii USR vor să modifice și regurile de redactare ale opiniilor concurente şi separte ale judecătorilor CCR, astfel încât „dreptul la liberă exprimare al judecătorilor constituţionali  şi principiul indepedenţei în exercitarea atribuţiilor sale să nu fie lipsite de conţinut”.

Faţă de prevederile existente, aleșii USR solicită posibilitatea existenţei opiniei concurente şi a celei separate a oricărui judecător CCR. În plus, aceștia vor şi ca niciun judecător să nu poate interveni pentru modificarea opiniei concurente sau celei separate.

„Aşadar, propunem modificarea  Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi în sensul introducerii unor prevederi care să consacre, în mod expres, că opiniile separate şi cele concurente ale judecătorilor Curţii se publică în mod obligatoriu în Monitoriul Oficial, în forma stabilită de autorii acestora, iar niciunul dintre judecători nu are dreptul de a le cenzura”, scrie în expunerea de motive a proiectul de lege al USR.

Șeful Curții Constituționale poate bloca, în prezent, publicarea oricărei opinii separate sau concurente.

Modificările propuse de cei de la USR vin în contextul în care, la sfârşitul lui iunie, CCR a adoptat o hotărâre prin care preşedintele forului va putea bloca publicarea oricărei opinii separate sau concurente dacă se consideră că ele aduc critici Curții sau au caracter „sentenţios”, „ostentativ” sau cu „tentă politică”. 

Decizia a fost luată ca urmare a publicării unor opinii separate în cazurile privind abuzul în serviciu şi a Legii 90, care sunt criticate ca afectând caracterul obligatoriu al hotărârilor CCR.