Deputatul USR, Oana Bîzgan, a inițiat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în așa fel încât hărțuirea, hărțuire sexuală și cea psihologică să fie interzise atât în spațiile publice, cât și în privat, se arată într-un comunicat de presă remis EVZ.
Deputatul USR atrage atenția că în România nu există o prevedere care să sanționeze hărțuirea în spațiile publice, în ciuda solicitărilor repetate atât din partea societății civile, cât și a directivelor europene. Mai mult, aceasta punctează că nu există alt cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărţuire psihologică decât cel din Codul Penal, în care definirile restrictive se aplică doar relațiilor de muncă.
De asemenea, Bîzgan consideră că propunerea legislativă ar rezolva „două necesitați majore ale cadrului legislativ actual: interzicerea tuturor formelor de hărțuire ce nu intră sub spectrul legii penale sau al relațiilor de muncă, precum și sancționarea lor. De notat că sancționarea contravențională propusă în proiect nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor”.
Hărțuirea în spațiile publice afectează un număr foarte mare de fete și femei din România, iar semnalul de alarmă privind amploarea acestui fenomen a fost dat recent de campania #MeToo, la care au aderat inclusiv persoane publice și politicene din țara noastră.
Campania #MeToo a fost pornită de actriţa americană Alyssa Milano (44 de ani), la jumătatea lunii octombrie, care le-a cerut persoanelor care îi urmăresc activitatea pe reţelele de socializare să publice comentarii cu mesajul „#MeToo“, în cazul în care au fost vreodată hărţuite sau agresate sexual.