Președintele USR, Nicușor Dan, a anunțat că partidul pe care îl conduce va participa la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. La rândul său și liderul deputaților PMP, Eugen Tomac, a afirmat că formațiunea va avea un reprezentant în comisie.
Nicuşor Dan a adăugat că, în şedinţa Birourilor reunite de azi, în care s-a decis constituirea comisiei de anchetă, USR, PNL şi PMP au cerut o amânare de câteva zile pentru a studia proiectul de hotărâre, însă majoritatea a decis altceva.
"A fost o discuţie tehnică. USR, PNL şi PMP au protestat faţă de faptul că proiectul de hotărâre a Parlamentului în ansamblul său a venit cu un minut înainte de dezbatere. E un proiect care are patru pagini, un proiect tehnic cu zece articole. Niciunul dintre noi nu a avut posibilitatea să îl studieze. Ceea ce am solicitat fiecare dintre noi a fost ca partidele care nu au văzut acest proiect să aibă răgaz de câteva zile, să ne reîntoarcem în Biroul permanent şi să dezbatem asupra lui (proiectului - n.r.), astfel încât să trimitem în Parlament, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, o chestiune coerentă. Majoritatea a fost de opinie ca dezbaterea pe amendamente să o avem direct în plen", a explicat Nicuşor Dan, la Parlament, citat de Agerpres.
Și PMP va avea un reprezentant în comisia de anchetă parlamentară asupra rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2009, chiar dacă nu a votat pentru formarea acesteia, a declarat joi liderului grupului PMP din Camera Deputaţilor, Eugen Tomac.
Referitor la motivele pentru care parlamentarii PMP au votat împotriva constituirii comisiei, Tomac a spus că i s-a părut mai corect să ceară renumărarea voturilor, însă la această propunere i s-a răspuns cu argumentul voturilor din străinătate, respectiv de la Paris.
"Eu am cerut să se renumere toate voturile. Dacă e să aflăm adevărul, e bine să se ştie exact unde şi câţi cetăţeni au votat. Am auzit acelaşi argument penibil, deşi deja s-a câştigat un proces în instanţă pe povestea voturilor la Paris. Le-am şi spus celor doi preşedinţi Dragnea şi Tăriceanu în şedinţa Biroului permanent că în 2007 la referendumul de suspendare a preşedintelui Băsescu, la Paris au votat mai mulţi cetăţeni decât în 2009. Ce te faci că în 2014 la Londra, Torino, Roma, Madrid au votat mult mai mulţi cetăţeni la alegerile prezidenţiale decât la Paris în 2009. Deci acest argument şi încercarea de a duce iarăşi dezbaterea pe voturile din străinătate mi se pare lipsită de substanţă, pentru că alegerile s-au desfăşurat în România şi aici trebuie să aflăm", a spus Eugen Tomac, la Palatul Parlamentului.
Tomac a explicat că refuzul parlamentarilor puterii de a se lua în calcul renumărarea voturilor denotă faptul că există o altă miză politică legată de comisia de anchetă.
"Faptul că au refuzat să discutăm acest subiect privind renumărarea voturilor a arătat că, de fapt, au altă miză politică cu această comisie de anchetă. Pentru că eu îmi aduc aminte, în 2009, după ce s-au renumărat voturile nule din diaspora, tot preşedintele Băsescu era câştigător. Adică tot de la dumnealui au fost furate. Poate la capitolul acesta îl invită şi pe Victor Ponta în comisia celebră, pentru că el îmi aduc aminte că a făcut acea declaraţie prin care a spus că "sistemul lor de furt a mers mai bine decât al nostru". Poate dl Ponta are experienţă în aşa ceva şi le poate da mai multe explicaţii", a conchis Eugen Tomac.