Evenimentul Zilei > Politica > USR s-a pregătit pentru eșecul negocierilor cu PNL și UDMR. Cum va reacționa Parlamentul
USR s-a pregătit pentru eșecul negocierilor cu PNL și UDMR. Cum va reacționa Parlamentul

USR s-a pregătit pentru eșecul negocierilor cu PNL și UDMR. Cum va reacționa Parlamentul

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, se va prezenta în Parlament cu un guvern monocolor, format din miniștri USR, dacă negocierile cu PNL și UDMR vor da greș.

Biroul Național al USR, reunit miercuri seara, a decis calea de urmat în cazul în care negocierile pentru un guvern de coaliție vor eșua. Conform unor surse politice, Dacian Cioloș se va prezenta în fața Parlamentului cu o listă de miniștri USR, solicitând votul pentru un guvern monocolor.

Decizia conducerii USR vine după întâlnirea pe care Dacian Cioloș a avut-o, miercuri după amiază, cu Florin Cîțu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian, din partea minorităților. Discuțiile dintre cei patru politicieni s-au încheiat fără nici un rezultat, lucru confirmat de toți participanții. Conform declarațiilor lui Dacian Cioloș, de la finalul întrevederii, s-a decis ca o nouă reuniune USR – PNL – UDMR – minorități să se desfășoare vineri.

În aceste condiții, liderii USR au convocat, pentru duminică, o şedinţă a Consiliului Naţional. În cadrul acestei reuniuni, se va decide structura şi componenţa viitorului Guvern cu care se va prezenta Dacian Cioloș în Parlament. De asemenea, va fi aprobat și viitorul program de guvernare.

Dacă guvernul Cioloș va pica în Parlament, la vot, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou pe Florin Cîţu ca premier, USR va susţine alegerile anticipate.

Sursa: Răzvan Valcaneantu

Cioloș dă timp PNL și UDMR până vineri

La scurtă vreme după ședința Biroului Național, premierul desemnat a făcut o postare pe Facebook în care a anunțat că va aștepta până vineri un răspuns de la PNL și UDMR. El a subliniat că şi-ar dori să se termine acest „balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul”.

„Foarte multe emoţii în aceste momente, nume peste nume, declaraţii şi întrebări care ţin mai degrabă de un «reality show» decât de o situaţie care implică mult echilibru şi urgenţă. Foştii noştri parteneri m-au rugat să aştept până mâine pentru a vedea dacă partidele lor sunt de acord sau nu să reformăm coaliţia. Am decis să aştept până vineri. Nu avem prea mult timp la dispoziţie, dar am decis să aştept, pentru că un eventual guvern susţinut de coaliţie ar fi cel mai bun lucru acum”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: EVZ

Ce se întâmplă cu mandatul de premier

Premierul desemnat a subliniat că nu se joacă cu mandatul pe care l-a primit de la șeful statului, precizând că situația este mult prea dificilă pentru a întârzia formarea unui nou guvern.

„Situaţia politică este instabilă, situaţia economică se degradează, situaţia medicală este dezastruoasă. Şi, cu toate acestea, primesc întrebări peste întrebări despre jocurile politice care fascinează pe toată lumea în aceste momente. Nu cad pradă disonanţei şi am răbdare, pentru că în această perioadă trebuie ca cineva să aibă calmul necesar rezolvării unei crize. Mi-aş dori să terminăm acest balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul.

Nu cer nimănui sacrificii politice, dar sper că încă suntem suficienţi oameni maturi care să ştie că soluţiile implică renunţare, poate o formă de sacrificiu, dar şi diplomaţie”, a mai afirmat prim-ministrul desemnat.

Sursa foto: EEC/Răzvan Vălcăneanțu

Dacian Cioloș face apel la oamenii pasionați de jocul politic

Dacian Cioloş a făcut apel la oamenii de presă, analişti sau simpli pasionaţi de jocul politic să înţeleagă că rezultatul negocierilor pentru formarea unui nou guvern va schimba în bine sau rău viața multor cetățeni ai României.

„Am fost azi întrebat şi dacă am impresia că aş putea fi un premier de sacrificiu. Răspunsul meu e simplu: da, oricine îşi va asuma guvernarea în următoarele săptămâni şi luni va face un sacrificiu. Partidul care îşi asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Mai mare sacrificiu decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există. Nouă nu ne e teamă de acest lucru”, a subliniat Dacian Cioloș.