USR PLUS, la un pas de rupere. Cîțu, la un pas de tron

USR PLUS, la un pas de rupere. Cîțu, la un pas de tron Sursa: Arhiva EVZ

Premierul Florin Cîțu este la un pas de câștigarea președinției PNL. Dar asta nu mai este o știre. Știrea este că liderilor USR PLUS li s-a trântit în nas ușa Guvernului. Guvern din care singuri s-au autoexclus teatral la începutul lunii septembrie. Și riscă să se și rupă.

Scenariul șantajist al progresiștilor la adresa PNL și a președintelui Klaus Iohannis crezând că aceștia îi vor lua în serios, că vor ceda pretențiilor lor aiuritoare de eliminare a premierului și că le vor întinde covorul roșu pentru a reveni triumfalist la guvernare a fost prost. Foarte prost. Arogant, excesiv și caraghios.

Șansa pe care au mizat cei de la USR PLUS, realegerea lui Ludovic Orban la șefia PNL este caducă. Tot atât de caducă precum strategia lui Ludovic Orban care insistă  să le impună liberalilor o nouă guvernare cu progresiștii în speranța că astfel îl va elimina pe contracandidatul său, Florin Cîțu, din sprintul spre șefia partidului.

La fel a forțat Orban fără succes și căderea Cabinetului Cîțu prin susținerea moțiunii de cenzură depusă de noua alianță politică USR PLUS - AUR. Alianță din care AUR a câștigat imagologic iar progresiștii s-au autofaultat cu brio.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calcule greșite. Marea majoritate a liberalilor a tolerat greu parteneriatul guvernamental cu progresiștii care constant i-au sfidat, calomniat dar mai ales, care au sabotat programat actul de guvernare, nepăsători la efectele acțiunilor lor asupra agendei publice.

Ținta liderilor USR PLUS este una. Doar una. Nu buna guvernare! Ci jos premierul pentru că le-a dat afară în ultimele șase luni doi miniștri incompetenți cu agende ascunse. Vlad Voiculescu de la Sănătate și Stelian Ion de la Justiție.

Dacă între PNL și USR PLUS războiul a fost și este politic miza fiind cucerirea teritoriului, pentru public a fost și este însă degradant, costisitor, cu efecte economice și sociale grave. Ei, cu criza politică. Noi, cu criza facturilor.

Prezența anunțată a președintelui Klaus Iohannis la Congresul PNL de sâmbătă nu face decât să întărească dublul eșec previzibil: al lui Ludovic Orban la păstrarea șefiei PNL și al liderilor USR PLUS de revenire la guvernare.

Președintele nu descinde mâine la Congresul liberalilor de la Romexpo pentru a asigura victoria la șefia PNL a premierului Cîțu. Favoritul său. Descinde pentru a le transmite tuturor, partide politice, instituții, sistem, că el este stăpânul jocului. Că deține în continuare puterea deși este aproape la jumătatea celui de-al doilea mandat prezidențial.

Evacuarea de la guvernare a progresiștilor nu a fost conceptul premierului Cîțu. A fost al președintelui Iohannis cu asentimentul marii majorități a PNL. Concept bazat și pe studii sociologice care au arătat că progresiștii au o cotă tot mai redusă pe public. Nu au fost în stare să convingă.

Nu poți guverna cu un partid ai cărui lideri nu au făcut nimic în ministerele mari, importante, primite în decembrie 2020.  Și al căror unic scop este  câștigul facil dar consistent de imagine, trambulină pentru câștigarea prezidențialelor din anul 2024 la care Dacian Cioloș visează și când nu doarme.

Nu că liberalii ar fi o lumină în actul de guvernare! Mai este mult până acolo. Nici când Ludovic Orban a fost premier, nici în mandatul lui Florin Cîțu nu s-au îndeplinit multe din cele promise. Practicile pesediste toxice au curs: angajări fără număr a clientelei politice prin ministere, companii și agenții de stat pe salarii grase, multă impostură și birocrație care au frânat puternic proiecte economice derulate de stat sau de mediul privat, etc, etc

Evacuarea USR PLUS de la Palatul Victoria  cu tot cu hărmălaia pe care a produs-o timp de aproape zece luni creează însă ipoteza unei guvernări mai coerente pe viitor. În plus, permite urmărirea mai clară a activității și a așteptatei eficiențe a miniștrilor PNL și UDMR rămași pe loc.

Sâmbătă publicul va urmări două spectacole la Romexpo, spațiul unde va avea loc Congresul PNL. Unul, în afara clădirii, pregătit împotriva premierului Florin Cîțu și regizat de doi actori politici: USR PLUS și PSD.  Altul, în interior, pritocit de susținătorii candidatului Ludovic Orban

Liderii USR PLUS și-au mobilizat ONG-urile radicale care, în fața Romexpo, vor țipa din rărunchi “Cîțu, demisia” și vor fâlfâi postere uriașe cu caricaturi și mesaje dure la adresa premierului liberal. Liderii PSD vor fi reprezentați de mulțimile sindicale pe care le controlează de 30 de ani și care vor cere ceea ce știu mai bine: creșteri de salarii. Și demisia premierului Cîțu, firește. Stânga veche și stânga nouă, globalistă, umăr la umăr.

În interior, susținătorii lui Ludovic Orban intenționează să îl huiduie pe președintele Iohannis când va descinde la Congres. Motivul?  Pentru a crea o atmosferă ostilă împotriva sa cu scopul de a influența un vot negativ la adresa contracandidatului Cîțu. Acesta este planul gândit în ultimele zile de #team Orban. Rămâne de văzut dacă Ludovic Orban va accepta sau nu în final derularea lui.

Congresul PNL se va încheia sâmbătă seara prin alegerea noului președinte urmând ca duminică, în altă reuniune, să se aleagă liderii secunzi. Măcar liberalii și-au derulat campania dură și extrem de lungă, șase luni,  pe față. În ochii publicului. Transparent.

La USR PLUS, aflat și el în plină campanie de alegere a președintelui unic și a noii garnituri de lideri, tensiunile au fost mascate sub deviza “Noi suntem corecți, transparenți, nu fentăm, nu furăm”.

Ei, nu! Și încă cum! Acuzațiile de furt la votul online pentru alegerea președintelui au venit chiar din partea unuia din cei trei candidați. Irineu Darău. Pentru că au fost trei candidați: Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău. De ieri, după primul scrutin, au mai rămas doi: Cioloș, în frunte cu 46% și Barna pe locul doi cu 44%.

Nici Cioloș, nici Barna și nici un alt lider progresist nu a comentat acuzațiile candidatului Darău. Ca și cum ele n-ar fi existat. Dacă între ei se mint și se fură ne mai mirăm de cum s-au comportat la guvernare?

De ceva timp se aude că există riscul ca USR PLUS să se fragmenteze. Să se rupă. În spatele lozincilor revoluționare care au captat o parte din public prin promisiunea de reforme și de alt fel de a face politică se ascund de fapt aceleași metehne vechi.

Plecarea de la guvernare susținută dur de Dacian Cioloș și înghițită cu sughițuri de Dan Barna a produs mari nemulțumiri în interiorul partidului. Progresiștii au pierdut sute de funcții din administrația centrală, din prefecturi, instituții deconcentrate și din puzderia de Consilii de Administrație ale companiilor și agențiilor de stat. Acum, frustrați, perdanții își acuză liderii de aroganță, de prostie și de abuz de putere.

Sub comanda lui Barna și Cioloș, USR PLUS s-a topit în ultimii doi ani. De la scorul reușit la europarlamentarele din 2019, 22,4%, partidul a obținut doar 15% la parlamentarele din decembrie 2020 și, potrivit sondajelor, se află acum la 12%-13% fiind depășit de AUR.

Alegerile din USR PLUS se vor finaliza pe 3 octombrie. De-o fi Cioloș, de-o fi Barna, realitatea e aceeași. Crudă. Poleiala progreștilor s-a scorojit rău, spre panica creatorilor lor gradați.