Zilele trecute, deputatul Matei Dobrovie, ajuns în Parlament pe listele USR, a trecut la grupul politic al Partidului Național Liberal.
Partidele tradiționale, PNL, PSD și PMP, au făcut deja o tradiție din practicarea traseismului politic. Politicieni care se consideră noi și care condamnă lipsa de moralitate ajung, din diverse motive, să schimbe formațiunea care i-a consacrat.
Anunțul lui Dobrovie, de aderare la grupul liberalilor, a fost făcut chiar în plenul Camerei Deputaților, în fața foștilor colegi. „Vă anunţ că începând de astăzi activez ca deputat independent în cadrul grupului PNL”, a spus Dobrovie. Din octombrie, deputatul a activat în grupul neafiliaților. Potrivit unor surse politice, Dobrovie a intrat în grupul liberalilor pentru a trage un semnal de alarmă și a arăta că Opoziția este puternică. Aceleași surse au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că „este doar începutul” și că, în următoarea perioadă, cel puțin 5 parlamentari ai Uniunii vor trece la PNL. Potrivit surselor, mai mulți membri USR sunt nemulțumiți de conducerea partidului.
Incompatibilitate doctrinară
Înainte de „Referendumul pentru familie”, Dobrovie a anunţat că demisionează din USR și a acuzat partidul că a fost „deturnat” de un grup care „a folosit o temă sensibilă, divizivă, cea a familiei, pentru a prelua puterea”. Dobrovie spunea că USR s-a poziţionat împotriva referendumului şi iniţiativei cetăţeneşti privind familia, declarată constituţională. Atunci, majoritatea liberalilor s-a poziționat pentru redefinirea familiei, în sensul căsătoriei dintre o femeie și un bărbat, iar fostul membru USR pare că se simte apropiat de ideologia PNL. USR a transmis, la scurt timp după demisie, că regretă decizia deputatului de a părăsi partidul și a invocat existenţa unor incompatibilităţi doctrinare. Formaţiunea politică i-a transmis parlamentarului să ia decizia morală de a demisiona din Parlament.
Fără traseiști și fără social-democrați
Dan Barna, președintele USR, a declarat ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că nu este de acord cu traseismul politic, dar nu a dorit să comenteze trecerea lui Dobrovie la liberali. Barna a dezmințit că alți parlamentari USR se pregătesc să părăsească partidul. „Nu este adevărat că membri USR vor părăsi partidul. Niciun coleg nu mi-a semnalat că ar intenționa să părăsească formațiunea sau grupul parlamentar. Dobrovie a fost un caz particular. Nu mai este membru USR de ceva vreme, deciziile îi aparțin. USR descurajează ferm traseismul și felul de a face politică în ultimii 28 de ani”, a declarat președintele USR. Dan Barna susține că nu vor accepta în partid politicieni care au activat în alte formațiuni, cu atât mai puțin în PSD. „Nu am acceptat și nu vom accepta în grupul parlamentar membri care au părăsit celelalte partide. Refuzul de a accepta traseismul este o valoare în care credem. Nu se pune problema ca membri din PSD să vină în USR”, a spus liderul USR. Contactat de „Evenimentul zilei”, deputatul USR Lucian Viziteu a declarat că nu există membri care vor să părăsească partidul pentru o altă formațiune, însă e posibil să existe social-democrați „sătui de luptele între hiene și care ar vrea să adere la un partid nou, cum este USR”.
Se gândesc de mai mult timp
Încă de anul trecut, liberalii anunțau că partidul va depune un proiect legislativ prin care va fi interzis traseismul politic. Una dintre prevederile iniţiativei stipula că un parlamentar îşi va pierde mandatul dacă pleacă din partidul pe listele căruia a fost ales, potrivit declarațiilor liberalilor de la acea vreme. Se pare că încă nu au luat o hotărâre în privința proiectului legislativ. În timp ce unii părăsesc PNL-ul pentru a se înscrie în PSD, cei care vin de la USR și PMP compensează politicienii pierduți de liberali. Surse politice apropiate liberalilor au declarat ieri, pentru „Evenimentul zilei, că „deocamdată se analizează dacă este suficient un proiect de lege pentru a interzice traseismul politic, sau dacă trebuie modificată Constituția pentru asta”.