Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat joi, în comisia specială parlamentară pentru legile justiției, că atitudinea de miercuri a parlamentarilor USR i-a amintit de momentul în care fostul președinte Ion Iliescu le-a mulțumit minerilor care au devastat Capitala în sângeroasele evenimente din 1990.
"Să nu fiţi duplicitari. Am ajuns acasă, am pornit televizorul, am văzut imaginea în care vine grupul USR cu telefoane aprinse, apoi intervenţia unui lider al acestui grup care a mulţumit protestatarilor. Eu mi-am adus aminte de iunie '90 când, deşi nu i-a chemat, Iliescu le-a mulţumit minerilor că au venit să apere statul de drept", a spus deputatul UDMR.
Marton Arpad s-a referit la momentul 15 iunie 1990 când președintele de atunci al României, Ion Iliescu, le mulțumea la Romexpo minerilor care devastaseră centrul Capitalei, sediile partidelor de opoziție și bătuseră sute de oameni nevinocați.
Deputatul USR Stelian Ion i-a răspuns deputatului UDMR că nu cei din partidul său au chemat oamenii în stradă.
"Referitor la ce a spus domnul Marton, noi nu am chemat oameni în stradă, deşi consider că aceasta este o manifestare de civism şi cred că este ultima redută a democraţiei noastre şi mi se pare o manifestare pozitivă a protesta atunci când nu eşti de acord cu ceea ce se întâmplă în Parlament, oriunde. E un drept fundamental acesta de a protesta. Să fim comparaţi cu Ion Iliescu în '90, care a chemat minerii şi după aceea le-a mulţumit, adică să comparaţi oamenii care protestează în faţa Parlamentului, paşnic, cu minerii care au venit cu bâtele şi au ras tot Bucureştiul, este inimaginabil", a spus USR-istul.
După aproape 13 ore de dezbateri, Camera Deputaților a adoptat miercuri pe articole proiectul pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, votul final urmând să fie stabilit în viitoarea şedinţă a Biroului Permanent. Ședința a fost marcată de proteste în plen ale parlamentarilor USR, care au înconjurat pupitrul, au intrat în schimburi de replici cu parlamentarii puterii, au filmat și și-au aprins lanternele de la telefoane. USR-iștii au afișat și pancarte cu „Hoții". De asemenea, s-au înregistrat numeroase conflicte verbale, presărate cu jigniri și limbaj trivial.
Aproape de miezul nopții, deputaţii USR au plecat la protestele care aveau loc în faţa Palatului Parlamentului.
Protestul de la Palatul Parlamentului împotriva modificării legilor justiţiei s-a încheiat în jurul orei 23,45, protestatatarii părăsind zona după ce din incinta instituţiei au plecat maşinile deputaţilor care au participat la şedinţa de plen de miercuri seară.
În jurul orei 20,30 a avut loc o busculadă între protestatari şi jandarmi, în momentul în care cei dintâi au pătruns pe bulevardul Naţiunile Unite, dintre Parcul Izvor şi Palatul Parlamentului, încercând să blocheze circulaţia autovehiculelor. În urma intervenţiei jandarmilor, a fost restabilită ordinea în zonă. Grupul de protestatari a fost apoi cantonat pe trotuarul de lângă Parcul Izvor, fiind înconjurat de un cordon de jandarmi.
De asemenea, trei persoane, doi pietoni şi un conducător auto, au fost conduse la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri, după ce au fost implicate într-un incident în zona protestului. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a informat că incidentul s-a produs la protest când o persoană a acuzat că o maşină care a ieşit din curtea Palatului Parlamentului ar fi atins-o
Comisia pentru legile Justiţiei continuă joi dezbaterea la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.