Vicepreşedintele Senatului Mihai Goţiu a acuzat PSD că tergiversează clarificarea situației votului la moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Grindeanu. Senatorul USR a precizat că social-democrații au refuzat să introducă pe ordinea de zi a Birourilor permanente reunite ale celor două camere solicitarea partidelor din Opoziție cu privire la înființarea unei comisii de anchetă privind votul la moţiunea de cenzură din 21 iunie.
"Astăzi am propus pe ordinea de zi constituirea unei comisii parlamentare pentru votul de la moţiunea de cenzură, unde după cum ştiţi au fost 249 de deputaţi şi senatori care au introdus bile în urnă (...) şi la numărătoare au ieşit 251 de bile. Considerăm că este normală o clarificare a ceea ce s-a întâmplat, cum e posibil acel vot care a dus la căderea unui Guvern şi la învestirea unui alt Guvern şi de asemenea să vedem ce se poate face ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Nu cred că imaginea Parlamentului are de câştigat menţionând această stare de dubiu - dacă s-a furat sau nu s-a furat la vot chiar în plenul reunit al Parlamentului. Din păcate, au tras de timp şi au tergiversat discutarea şi apoi punerea în discuţie în plenul reunit a constituirii acestei comisii de anchetă pentru care am strâns şi numărul necesar de semnături - 120 - din partea grupurilor parlamentare USR, PNL şi PMP", a declarat Goţiu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale celor două Camere parlamentare, citat de Agerpres.
EVZ a fost primul care a relatat în exclusivitate, a două ziua după adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, despre existența unor suspiciuni și nereguli la vot. Chestorul Senatului, Alexandru Pereș (PNL), a relatat EVZ că a văzut cum o parte dintre parlamentarii de la PSD, ALDE și minoritățile naționale, care au votat la moțiunea de cenzură, au luat bila albă și bila neagră cu o singură mână. Pereș a fost unul dintre cei care au înmânat bilele de vot și are o experiență de peste 20 de ani în Parlament.
Inițiativa USR de a înființa o comisie de anchetă a fost anunțată după ce au apărut informații că pe înregistrarea video a votului la moțiunea de cenzură se văd doar 249 de persoane care introduc bile în urne, dar la final a fost anunţat un număr total de 251 voturi. USR și PMP vor să modifice și prevederile din Regulamentul de funcționare a plenurilor Parlamentului, în sensul schimbării procedurii de vot secret cu bile la moțiunile de cenzură.