USR ACUZĂ coaliția majoritară din Comisia de anchetă privind prezidențialele: „Au avut o agendă ascunsă”

USR ACUZĂ coaliția majoritară din Comisia de anchetă privind prezidențialele: „Au avut o agendă ascunsă”

Senatorii USR Mihai Goţiu şi Edward Dircă au acuzat astăzi coaliția majoritară din comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 că „au avut o agendă ascunsă” și că și-au impus toate propunerile.

„Primele concluzii sunt că această comisie a început cu stângul, pentru că e o contradicţie. Pe de o parte, obiectivul propus este aflarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, dar avem surpriza să fie o comisie care încearcă să secretizeze cât mai mult din tot ceea ce se discută, din ceea ce va rezulta de pe urma acestei comisii. De altfel, am solicitat încă de la început prezenţa presei şi doar în caz excepţional să nu fie prezentă şi, din păcate, a căzut această propunere cu un vot de 6 pentru 8 împotrivă. Am solicitat ca anumite informaţii să fie publice pe site. Acest lucru a fost respins. (...) Chiar ne dorim să aflăm cât mai multe informaţii despre ce s-a întâmplat în 2009. (...) Au fost mai multe propuneri. Cei din coaliţia majoritară şi-au impus propunerile lor şi au respins toate amendamentele pe care le-am propus", a susţinut senatorul USR Mihai Goţiu, la finalul primei şedinţe a Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, citat de Agerpres.

Senatorului USR, Edward Dircă, a declarat că "practic, ei au avut o agendă ascunsă, ne-am trezit puşi în faţa documentelor care au fost puse pe masă şi nu ne-au fost comunicate anterior, dar am fost obligaţi ca la prima vedere să studiem regulamentul şi să-l amendăm. Nu au făcut concesii în ceea ce priveşte modul şi agenda cu invitaţi care urmează să fie programată. (...) Ar trebui să urmăm anumiţi paşi pentru aflarea adevărului - întâi să vedem de la cel care a declanşat această anchetă, instituţiile care au fost implicate şi ulterior să vedem toţi ceilalţi actori care au participat la acest episod. Dar nu, ei s-au ţinut foarte bine de plan, ne-au respins marea majoritate a amendamentelor pe care le-am propus, şi-au impus agenda cu invitaţi şi practic vor conduce această şedinţă, această Comisie de anchetă, aşa cum îşi doresc dumnealor, deşi corect este ca această comisie să fie pentru aflarea adevărului, indiferent de tabăra în care ne aflăm".

Goțiu a mai precizat că "una dintre propunerile lui Robert Turcescu a fost Miron Mitrea, pentru că are o carte în care prezintă foarte multe amănunte despre modul în care s-au fraudat alegerile în România. S-a vorbit despre invitarea dlui Hellvig (n.r. Eduard Hellvig - directorul SRI) la această comisie, pentru că era printre cei care a coordonat campania lui Crin Antonescu. Nu s-a aprobat o şedinţă în care să fie invitat. Nu s-a respins de tot, să vedem dacă se ajunge la acest lucru - ca şefii de campanie ai lui Crin Antonescu, Mircea Geoană şi Traian Băsescu să fie invitaţi la această comisie''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi senatori nu iau deocamdată în calcul să se retragă din Comisia de anchetă. "Dacă se va ajunge în situaţii în care devine evidentă încălcarea unor legi sau a unor norme probabil că vom lua în calcul şi părăsirea acestei comisii sau dacă vor apărea situaţii neplăcute, cu impunerea majorităţii în mod constant, fără a lua în calcul obiecţiile celorlalţi din comisie. (...) O să încerc să rezist cât mai mult", a subliniat Goţiu.

"Retragerea grupului nostru din comisie ar însemna să le permită să facă mai multe abuzuri în continuare. Acum, că facem parte din această anchetă, dorim să participăm, să fim aici şi să ne asigurăm că nu se încalcă alte norme şi că nu se aduce atingere altor instituţii", a arătat, la rândul său, Dircă.

Audierile vor începe luni, cu jurnalistul EVZ Dan Andronic, cel care a dezvăluit că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea, unde i-a întâlnit pe Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea şi George Maior, printre alţii, aceştia vorbind despre rezultatul alegerilor.

Tot luni va fi audiată şefa din 2009 a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, precum şi vicepreşedinţii de atunci ai AEP.

Candidatul PSD care a pierdut alegerile din 2009, Mircea Geoana, seful campaniei electorale, Viorel Hrebenciuc, şi juristul PSD care s-a ocupat de strângerea dovezilor privind o eventuală fraudă la urne, Dan Şova, vor fi audiaţi marți.

Prima şedinţă a Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a început cu un scandal între putere şi opoziţie pe tema prezenţei supleanţilor la lucrări. USR a venit și cu titularii și supleanții la lucrări. PSD şi ALDE s-au împotrivit ideii. Liberalii, USR şi PMP au solicitat ca şedinţele să fie deschise şi pentru înlocuitori, având în vedere complexitatea cazului discutat. Conducerea Comisiei a decis şi ca toate şedinţele să fie secrete, fără accesul presei.