USR a decis, în Biroul Național, să nu participe la discuțiile de la Palatul Victoria, programate ieri, la ora 18:00, privind împărțirea funcțiilor în noul guvern.
Formațiunea condiționează implicarea sa de existența unui plan agreat care să rezolve criza profundă a bugetului de stat. Dorința ascunsă este de provoca o ruptură cu PSD-PNL-UDMR. Nu le plac ministerele propuse, nu primesc șefia unui serviciu de informații, vor trebui să participe la guvernare fără prea mulți bani de cheltuit, deci avantaje puține...
„Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat cifre contradictorii și a propus creșteri de taxe, fără reduceri ale cheltuielilor statului. Nu putem accepta ca cetățenii să suporte consecințele deciziilor greșite ale partidelor care se întâlnesc pentru a împărți funcții”, a transmis ieri USR într-un comunicat. USR spune că insistă asupra unui program de guvernare transparent, centrat pe reforme și reducerea risipei, înainte de stabilirea componenței noului executiv.
În realitatea, liderii USR au luat decizia de a nu participa la formarea noului guvern și de a rămâne în Opoziție, alături de partidele “suveraniste”, AUR, SOS și POT. Rațiunile politice pentru care fac acest lucru sunt destul de clar exprimate de unul din oamenii-cheie ai Elenei Lasconi, Cristian Ghinea. Acesta a spus că urmează creșteri de taxe și impozite, iar USR nu vrea să-și asume un asemenea lucru. Mai mult, cele două ministere solicitate, Justiție și Transporturi, nu sunt acceptate de celelalte partide, care oferă poziții mai puțin importante, spun surse politice, în exclusivitate pentru evz.ro.
USR a găsit pretextul rupturii
Pretextul rupturii este că în cadrul întâlnirilor de la Palatul Victoria nu au primit datele cerute privind execuția bugetară:
“Am așteptat vineri și sâmbătă acest proiect și nu am primit nimic. Acest moment al adevărului a fost complet ratat și astăzi pentru că domnul Boloș a venit și a aruncat cu niște cifre în care nu putem avea încredere și pe care le considerăm subevaluate față de nivelul real al cheltuielilor. Au citit de pe niște foi niște cifre. Până la urmă nu știm execuția bugetară pe noiembrie, nu a venit cu ea. S-a vorbit obsesiv despre reformele fiscale care ar trebui să fie făcute anul viitor.
Ce înseamnă reforme fiscale? Înseamnă creșteri de taxe sau scăderi de cheltuieli, nu există reforme fiscale pur și simplu. Au prezentat niște POSIBILE SCENARII DE CREȘTERI DE TAXE, ceea ce noi considerăm că este inacceptabil. Și nu ar trebui ca o guvernare să înceapă cu minciuni. Repet, trebuie să fie un moment al adevărului și să nu mințim oamenii, pentru că de aceea au votat oamenii extremiști și radicali, pentru că această clasă politică a mințit permanent poporul român”, a spus Ghinea.
Decizia de a rămâne în Opoziție
În cadrul partidului s-a decis rămânerea în Opoziție, după anunțul lui Nicușor Dan că va candida la Președinția României în alegerile de anul viitor. Un curent de opinie important din partid spune că Elena Lasconi are în continuare șanse la Președinția României, dar că nu poate candida decât venind din Opoziție. Participarea la guvernare în condițiile unor creșteri de taxe și impozite, absența celor două ministere cerute, fac ca oferta să fie neapetisantă pentru USR.
Pe de altă parte, transformarea Opoziției într-un ring de box în care (doar) George Simion și Diana Șoșoacă să joace rolul celui care dă pumni în nas Guvernului, nu este o alternativă dorită de strategii USR. Aceștia au calculat că rolul pe care îl va juca Nicușor Dan, în calitate de candidat independent, nu va fi suficient de puternic în absența sprijinului partidului. Nici reprezentanții PSD și PNL nu par încântați de această perspectivă, dar deocamdată au doar au exprimat vagi nemulțumiri, fără a avea o poziție clară.
Este greu de anticipat astăzi cum va arăta lista prezidențiabililor, pe care și-au anunțat deja prezența doi independenți (Daniel Funeriu și Nicușor Dan), dar situația politică rămâne destul de încurcată. Iar de acest lucru poate profita, din nou, Elena Lasconi.